IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика приключва с предпазливост година на сътресения

Годината започна със заплахата от разцепване на еврозоната, последвана от скандала с Volkswagen и проблемите с интеграцията на кандидатите за убежище

20:42 | 21.12.15 г. 2
<p>
	Коледен пазар в Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Коледен пазар в Германия. Снимка: Ройтерс

Германската икономика приключва с предпазливост година, изпълнена със сътресения. Това сочи ключово изследване, оповестено на 17 декември, според което бизнес доверието е отчело изненадващ спад през декември на фона на поредица рискове пред перспективите за растеж на икономиката на Германия, пише в свой анализ агенция DPA.

Мюнхенският институт Ifo съобщи, че внимателно следеният му индекс на бизнес доверието в най-голямата европейска икономика е приключил със спад, който е по-голям от очаквания, до 108,7 пункта през декември спрямо 17-месечния максимум от 109 пункта през ноември. Анализатори очакваха показателят да остане без промяна на нивото от предходния месец.

"Силното доверие в германската икономика леко се е понижило този месец", отбеляза ръководителят на института Ханс-Вернер Зин при оповестяването на данните за декември, които са изготвени след анкета сред около 7000 изпълнителни директори.

"Икономическата ситуация едва ли би могла да бъде по-добра в навечерието на Коледа. Показателите за бизнес климата, сегашните условия и очаквания са с около три пункта по-високи спрямо декември 2014 година", казва той.

И все пак данните на института отразяват съществуващите в момента фактори на несигурност, надвиснали над Германия, която се бори с най-голямата бежанска криза от Втората световна война, с нова терористична заплаха, както и със забавянето на водещите в света нововъзникващи пазарни икономики, най-вече Китай.

Най-новите неблагоприятни икономически данни за Германия също изпращат противоречиви сигнали за перспективите за растеж.

Докато промишленото производство и промишлените поръчки се възстановиха през октомври, германският износ се сви.

Изследването на Ifo бележи края на турбулентна година за германската икономика, която през януари започна със заплахата от разцепване на еврозоната, след като в Гърция бе избирано правителство, което се противопоставя на бюджетните икономии.

Гръцката криза бе последвана от скандала с автомобилостроителния концерн Volkswagen, след като най-големият германски автомобилостроител призна, че е мамил при тестовете за отработени газове.

Сега германският бизнес е изправен пред нова вълна от терористични нападения след кървавите атентати в Париж от миналия месец и проблемите за интеграцията на притока от кандидати за убежище.

За момента икономистите се придържат към прогнозите си за силен растеж на германската икономика.

"Като цяло германската икономика изглежда готова за нова година на солиден растеж", казва Карстен Бжески, икономист от банка ING.

Влиятелната германска централна банка Bundesbank прогнозира по-рано този месец, че икономиката на страната ще нарасне с 1,7% през 2015 година и с 1,8% през 2016 година, а през 2017 година растежът би трябвало да бъде 1,7%.

Също като множество икономисти Bundesbank очаква убедителен растеж на потребителските разходи, който да компенсира евентуални икономически негативни последици от по-слабото търсене от нововъзникващите пазари, както и силен трудов пазар, ниски цени на петрола и по-високи възнаграждения. Всички тези фактори биха насърчили домакинствата да харчат.

Безработицата в Германия сега е 6,3% - най-ниското равнище от над 25 години.

Повишението на водещите лихви на Фед в САЩ от 16 декември също изглежда ще доведе до поскъпване на долара спрямо еврото, което в крайна сметка може да бъде от полза за износителите от Германия и еврозоната.

Изследването на Ifo показва, че доверието в ключовия производствен сектор се е повишило до най-високото ниво от май, а производителите посочват, че са преразгледали производствените си планове.

Данните на института за декември сочат, че цялостните очаквания на промишлеността за бизнес климата за период от шест месеца остават стабилни на ниво 104,7 пункта, но оценката им за текущите бизнес условия са се понижили повече от очакваното до 112,8 пункта през декември. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още