IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия достигна най-високото си ниво от май насам

Потребителските цени растат с 0,4% на годишна и с 0,1% на месечна база през ноември

09:46 | 11.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Германия е 0,4% на годишна база през ноември, което е най-високото ѝ ниво от май тази година (0,7%), сочат финалните данни на федералната статистическа служба Destatis. През октомври стойността й беше 0,3%.

Както и през предишните месеци цените на енергията се понижават значително (-7,5% на годишна база) и имат сериозен ефект върху индекса на потребителските цени като цяло. Все пак се наблюдава забавяне в спада на цените на енергията. През септември и октомври понижението възлиза съответно на 9,3% и 8,6%.

Цените на хранителните продукти се повишават с 2,3% на годишна база през ноември, което е над стойността през октомври (1,6%).

На месечна база потребителските цени в Германия растат с 0,1%. Енергията поскъпва с 0,1%, а хранителните продукти – с 0,2%.

Припомняме, че в началото на декември германската централна банка рязко ревизира прогнозата си за инфлацията в низходяща посока. Бундесбанк прогнозира, че ръстът на потребителските цени тази година ще бъде едва 0,2% - далеч под предишната оценка за 0,5% повишение.

През 2016 г. прогнозата за инфлацията също е понижена от 1,8 до 1,1%, а за 2017 г. очакванията са непроменени – 2%.

„Ръстът на потребителските цени ще се ускори, щом ефектът от ниските цени на петрола постепенно отслабне“, пише в изявлението на Бундесбанк. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още