IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия неочаквано се влошава през декември

Индексът за бизнес доверието на мюнхенския Институт за икономически изследвания Ifo се понижава до 108,7 пункта

12:20 | 17.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес климатът в Германия неочаквано се влошава през декември в знак, че компаниите са загрижени за рисковете пред най-голямата европейска икономика, съобщи Bloomberg.

Индексът за бизнес доверието на мюнхенския Институт за икономически изследвания Ifo се понижава от 109 пункта през ноември до 108,7 пункта през декември. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше, че индексът ще остане без промяна. 

Подиндексите за отделните сектори показват подобрение на нагласите в производството, но значителен спад се наблюдава при търговците на едро, по-малко е понижението в сферата на строителството.

Въпреки цялостната влошена нагласа за бизнес климата през декември все още има оптимизъм, що се отнася до перспективите занапред.

Bloomberg припомня, че централната банка запази прогнозата си за 1,8% икономически ръст през 2016 г. Бундесбанк аргументира решението си с „жизненото“ вътрешно потребление, макар че производственият сектор е обект на негативни последици от несигурността в развиващите се пазари.

Икономиката би трябвало да продължи настоящия си позитивен, макар и не особено силен, път на растеж следващата година, като най-големите рискове произтичат от ниските цени на петрола и политическата реакция на увеличения имигрантски поток“, коментира Карстен Бжески, главен икономист в ING-DiBa във Франкфурт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5roff
преди 8 години
Бизнесът не е ясно колко още ще търпи санкциите срещу Русия. Понеже немските медиии са яко цензурирани / като тука /, не може да се чуе какво казват швабите докато си пият бирата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 8 години
и защо да е неочаквано?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още