IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство занижи значително икономическите прогнози

Германската икономика се намира във външнотърговски аспект в трудно положение, твърди икономическият министър Зигмар Габриел

16:16 | 14.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германската икономика забавя темпото на растеж. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Германската икономика забавя темпото на растеж. Снимка: архив Ройтерс

Германското федерално правителство понижи икономическите си прогнози заради международните кризи. Сега се очаква брутният вътрешен продукт на страната да нарасне през тази година вместо с предварително очакваните 1,8% само с 1,2 на сто. За 2015 г. вместо ръст от 2% се очаква икономиката да се разшири с 1,3 на сто, предава DPA.

„Германската икономика се намира във външнотърговски аспект в трудно положение", заяви икономическият министър Зигмар Габриел в Берлин във вторник. „Геополитическите кризи увеличиха и в Германия несигурността, а умереното бавно глобално икономическо развитие натоварва конюнктурата", допълва той.

С хода си икономическото министерство последва водещите изследователски институции, които вече намалиха прогнозите си за икономиката на страната предвид кризата в Украйна и други рискове, както и заради забавянето в еврозоната. 

Доскоро определяна като „локомотив“ на Европа, икономиката на Германия все по-ясно губи инерция. До този извод стигат и водещите икономически институти. През миналата седмица те значително коригираха прогнозата си за икономиката на страната в негативен аспект. По-рано през деня стана ясно също, че и доверието на германския бизнес отчита сериозен спад през октомври. Индексът ZEW за Германия пада до -3,6 пункта през октомври от 6,9 пункта през септември, попадайки на негативна територия за пръв път от ноември 2012 г.

Зигмар Габриел призова за повече инвестиции, за да се насърчи икономиката и да се гарантира просперитета в дългосрочен план. „Германия трябва да инвестира много повече в своята инфраструктура. Трябва да бъдат подобрени и рамковите условия за частните инвестиции“, добавя той. В това се включват надеждна реконструкция на енергийната система и бързото разширяване на широколентовото интернет покритие, смята Габриел. „Те са и остават фокус на моята работа", заяви министърът.

Причината за корекцията на прогнозите е преди всичко фактът, че предвид несигурните перспективи за продажбите на световните пазари компаниите инвестират все по-малко. Правителството прогнозира за 2014 г. по-скромен ръст от три процента за инвестициите в оборудване. Досега се очакваше нарастване от 6,3%.

Едно още по-лошо пропадане на икономиката според правителството се предотвратява от стабилния вътрешен пазар. „Продължаващият силен пазар на труда осигурява основата за това", казва Габриел. „Заплатите и заетостта се увеличават. Това насърчава разходите за потребление на домакинствата", допълва той. Очаква се броят на заетите да нарасне през тази година с 325 хил. души, но през 2015 г. ръстът им ще е наполовина по-малък. Броят на безработните ще остане стабилен на ниво от около 2,9 милиона души, според прогнозите. Нетните заплати и възнаграждения през 2014 г. се очаква да нараснат с 2,6%, а през следващата година – с 2,7%.

Понижената оценка на правителството не е изненада, след като в петък от икономическото министерство вече предупредиха, че геополитическото напрежение и мудното търсене на германски стоки и услуги в еврозоната натежават върху представянето на най-голямата икономика в Европа.

През последните седмици германската статистика публикува разочароващи данни - през август износът спадна с 5,8% на месечна база, като преди това бяха отчетени резки понижения на промишлените поръчки и индустриалното производство.За да се стимулират инвестициите, редица икономисти от водещи институти призовават за отказ от преследваната от правителството политика за постигането на балансиран бюджет, която се критикува като "чисто престижна цел".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
simbad12
преди 9 години
Горките немци, закъсаха го и те. И сега Боко пак ли с фрау Меркел ще се фука, пак ли при нея ще припка... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още