IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: ЕС може да намали вноса на газ наполовина

Малко вероятно е обаче да има повишение на производството на газ в рамките на Евросъюза, прогнозират от Ecofys

17:53 | 21.10.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: ЕС може да намали вноса на газ наполовина

Европейският съюз (ЕС) може да намали вноса на природен газ наполовина и да понижи емисиите въглероден диоксид с 49%, ако увеличи енергийната си ефективност, сочи ново проучване, цитирано от онлайн изданието Euractiv.com

Разходоефективните мерки в предлагането на енергия, индустрията и сградите ще бъдат от полза за климата и ще увеличат енергийната сигурност, става ясно от проучването на консултанти от организацията Ecofys.

Намалението на емисиите въглероден диоксид с 49% спрямо нивата от 1990 г. отива „далеч отвъд“ прогнозите в Рамката на ЕС за политиките в областта на климата и енергетиката до 2030 г., пише в проучването.

Европейските лидери се събират в Брюксел по-късно тази седмица (23-24 октомври), за да се опитат да постигнат съгласие относно пакета, който призовава за намаление на парниковите газове с 40%, подобрение на енергийната ефективност с 30% и целеви дял на възобновяемите  източници от енергийния микс от 27%.

Енергийната сигурност също е включена в дневния ред на срещата. Украинската криза разкри зависимостта на Европа от руския газ, като някои страни като Финландия, Латвия, Литва, Естония, Словакия и България са напълно зависими от вноса от Русия, посочва изданието.

Реакцията на ЕС на кризата в Украйна беше ограничена от страхове, че руският държавен монополист „Газпром“ може да вдигне цените или просто да врътне кранчето.

Според проучването обаче е малко вероятно да има повишение на производството на газ в рамките на ЕС, дори ако като потенциален източник се разглеждат шистовите залежи. Някои страни членки, основно Полша, проучват възможностите за добив на шистов газ.

Фактори като производствените разходи, влиянието върху околната среда, размера на находищата и недостатъчното технологично развитие ще попречат обаче на ЕС да развие значителен добив на шистов газ преди 2030 г., прогнозират консултантите.

Мерки

Проучването сравнява потенциала на мерките със сегашните прогнози на ЕС.

Намаление от 58% на потреблението на природен газ от сгради до 2030 г., равно на 23% от общото потребление на газ в момента в Евросъюза, може да бъде постигнато чрез изолация, подобрени отоплителни системи и повече ползване на възобновяема енергия, пише в проучването.

Намаление от 20% на потреблението на газ от индустрията, което е равно на 5% от общото потребление на природен газ в момента, може да се постигне с увеличение на комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия, по-ефективно отопление и усъвършенстване на електропроводните системи.  

Залагайки реалистичен ръст, потреблението на газ за производство на електроенергия може да бъде редуцирано с 63%, което е равно на 19% от общото потребление на газ в ЕС, като се увеличи ползването на енергия от възобновяеми източници, смятат авторите на проучването.

Ecofys е част от Open Climate Network, организация от независими изследователски институти и граждански групи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още