IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Коя страна от ЕС е дала гражданство на най-много чужденци?

Според последните данни мароканците са групата, която най-често получава гражданство в EС

19:05 | 15.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Когато става въпрос за даване на гражданство на новодошли, има една страна в Европейския съюз (ЕС), която е много по-щедра от другите, коментира Quartz.

Испания е предоставила гражданство на повече чужденци от която и да е друга страна в съюза през 2014 г., сочат данни, представени тази седмица. През същата година 205 880 души са получили испанско гражданство, като най-голямата група сред тях са мароканците (17%).

Когато се вземе предвид размера на страната обаче, класацията се нарежда по различен начин. Поглеждайки към темпа на натурализация – съотношението между броя на хората, получили гражданство в страната за година, и броя на чужденците, живеещи в същата страна към началото на годината, Швеция е на първо място. Тя има най-бърз темп на натурализация през 2014 г., като на 100 чужденци се предоставят 6,3 нови гражданства, което е доста над средното в ЕС от 2,6 на 100 души.

От гледна точка на това откъде идват новите европейските граждани, мароканците са най-много, получавайки почти двойно повече паспорти от страни членки на ЕС в сравнение със следващата най-голяма група – албанците.

Общо 890 хил. чужденци са придобили гражданство на някоя страна от ЕС през 2014 г., което е с 9% по-малко спрямо предишната година. По-голямата част от новите натурализирани граждани (89%) идват от страни извън ЕС. Съюзът гарантира на гражданите правото да живеят и работят в която и да е страна-членка, като страните в т.нар. шенгенско пространство не извършват гранични проверки помежду си, така че стимулът да притежаваш паспорти от няколко европейски страни е слаб.

Моделът обаче скоро може да се промени. Ако Великобритания гласува да напусне ЕС на референдума на 23 юни, това може да предизвика подобни допитвания и в други държави, което потенциално носи опасност от разпадане на блока и промяна на статута на гражданите, които преди са можели да живеят, работят и пътуват свободно в друга страна от съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още