IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция планира да продаде DESFA на Socar до края на 2016 г.

През тази година обаче правителството няма да сключва други приватизационни сделки в енергийния сектор

18:38 | 02.06.16 г.
Гърция планира да продаде DESFA на Socar до края на 2016 г.

Гръцкото правителство ще приключи с приватизацията на системния газов оператор DESFA до края на годината. Това съобщи енергийният министър на страната Панос Скурлетис, цитиран от гръцкото издание "То Вима".

Купувач на дял от 66% от държавната компания ще бъде азербайджанската петролна компания Socar.

Раздържавянането в Гърция върви с много бавни стъпки. Продажбата на газовия оператор например трябваше да приключи в края на 2015 година. Това обаче все още не е факт, макар че нито едно правителство досега не се е противопоставяло на продажбата точно на DESFA.

Очакванията са, че Socar ще плати около 400 млн. евро за дела в газовата компания.

На този етап Гърция не планира да продаде дела на Hellenic Petroleum  в DESFA, става ясно още от думите на Скурлетис днес. Той допълни, че правителството няма да сключи други приватизационни сделки в сектора на енергетиката през тази година.

Министърът посочи още, че има силен интерес от страна на западни компании към приватизацията на оператора на енергийната мрежа ADMIE. Правителството обаче има договорка с кредиторите засега предприятието да не бъде раздържавявано, допълва Ana Mpa. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още