IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Independent: След сделката със САЩ Русия ще си върне статута на суперсила

"Ислямска държава" губи сили през последните месеци, сочи коментар на британското издание

08:43 | 15.09.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Въздушна атака над сирийския град Даил. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Въздушна атака над сирийския град Даил. Снимка: архив Ройтерс

След споразумението със САЩ за Сирия Русия отново може да си върне ролята на суперсила, загубена след разпада на СССР, пише в свой коментар британското издание Independent.

Ако огънят в Сирия бъде прекратен в продължение на седем поредни дни и ООН успее да достави хуманитарна помощ на нуждаещите се, двете страни ще изградят център, който ще организира съвместните удари по цели на „Ислямска държава“ и сирийския клон на Ал-Кайда – Джабхат ан-Нусра.

Идеята да се изготви планирането и провеждането на операция, която може да се превърне в продължителна въздушна операция в Сирия. Вероятно това е и най-важният аспект на постигнатото в Женева споразумение. А ако тези планове проработят, Москва ще си върне статута на суперсила, поне в Близкия изток.

Със споразумението си Русия и САЩ ще отворят общ фронт в борбата с тероризма. Но все още е трудно да се прецени дали то ще проработи. Плановете например съдържат една голяма въпросителна. Досегашните въздушни удари, извършвани от САЩ и от Русия имаха успех и отслабиха терористичните групировки в страната. Трябва обаче и сухопътна операция, която да обхване всички цели. Именно това не е много ясно – кой ще осигури сухопътната операция, която да подкрепи масираните въздушни удари, пише още Independent.

„Ислямска държава“ започна да губи позиции – през май 2015 година групировката извоюва своите последни големи победи – градовете Палмира в Сирия и Рамади в Ирак, а след това изпусна контрола и над двата града.

Нещо повече организацията беше изтласкана и от Фалуджа, който контролираше повече от две години. Иракската армия, подкрепена от въздушните сили на САЩ, успяха да изгонят „Ислямска държава“ от града. Организацията вече няма достъп до външния свят, след като и турската армия затвори цялата граница със Сирия.

Но всичко това все още не означава, че „Ислямска държава“ е победена, защото има много организирани бойци, които могат да оказват натиск с терористични удари по света.

Организацията вече показва признаци на нервност и започна да затваря известните си центрове за обучение, най-малкото, защото част от тях са цели на водените от САЩ въздушни удари.

Това, което Independent наблюдава обаче е и че финансовите ресурси на „Ислямска държава“ започват да намаляват – не са били изплатени заплатите за военните и сътрудниците на организацията през миналата седмица. За това свидетелства източник на британското издание в иракския град Мосул. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 7 години
И как така години наред беше възможно до скоро и всички живееха в мир и Сирия процъфтвяваше и изведнъж стана голям проблем и Асад го обявиха за диктатор?! Мисли малко като пишеш или каквото ти снесе чичо ти Сам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis21
преди 7 години
The Independent is a centrist British online newspaper and sold to Alexander Lebedev in 2010.Tоя не беше ли приятел на Путин ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Давай! Чакам те! Още двама като теб много искаха и ме намериха. Единият спря да пише, а другият смени тона. И един обеща, ама не дойде.За 25 години в прехода знаеш ли как се оцелява? Ела да видиш! Ще ти разкажа как се отпорва точно моя Mavi Gъz
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 3
Ivel
преди 7 години
100-ян 5-ров, сега е момента да сложиш оня пост за сбъркания паричен модел, дай да го прочем пак че го позабравихме. Моля! А за Путин и Сирия, още е рано за равносметката, според мен за сега е поне 3на 2 за руснаците. Има много коствени фактори, които не е лесно да бъдат осчетоводени. Да не се окаже обаче че след десетина години Русия ще бъде една привлекателна за живеене, достатъчно хомогенна и етнически чиста територия, близка до Европа, за разлика от ислямизираната западна територия на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Я пробвай и ти да напишеш некое книжле , като Марандулеца ...ти напиши политически трилър ! Ше си купа пръв !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Искаш ли да те намеря и да ти отпоря Mavi Gъz-а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Иначе ми дреме на дика къв си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Ти ще отговориш ли на въпроса ми, или си дикхед?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 7 години
На теб ти е много трудно да проумееш. Нито съм Стоян, нито съм Петров, а охрана пък въобще не съм. Ама вие много трудно сещате. Ако имаше полезен ход в Сирия, "братушките американци" щяха да го направят още преди три години. Те с удоволствие оставиха "братушките руснаци" да се набутат в пясъците. Путин съзнава цунг-цванга в който изпадна. След изборите в Русия ще се оттегля. Запомни, бавно но сигурно ще напуска Сирия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
То и ние сме така, като изключиме паркинга и макарите... Та затова го питам като брат по съдба и кариера... ;) хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още