IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционни фондове точат зъби за проблемните заеми на италианските банки

Експерти очакват банките в Италия да извадят на тезгяха проблемни заеми за около 50 млрд. евро през следващата година

11:39 | 22.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Инвестиционни фондове са набрали 7 млрд. евро за инвестиции в токсичен дълг в Европа. Най-привлекателни за тях са проблемните кредити на банките в Италия, които засилват процесите по прочистване на балансите си, предава Ройтерс.

Най-големият фонд е на KKR – той разполага с около 3,3 млрд. евро, следван от Avenue Europe Special Situations Fund III с около 2 млрд. евро.

С фондовете от предишни години, които още не са похарчени, сумата набъбва до около 15 млрд. евро, изчисляват от консултантската компания Preqin.

Проблемните заеми на банките в Италия се оценяват на около 356 млрд. евро. Финансовите институции още се колебаят дали да продават проблемни заеми на цените, които са приемливи за фондовете, защото има сериозен риск това да отслаби капиталовите им позиции заради отписванията.

Миналата седмица обаче топ кредиторът на Италия UniCredit обяви основно преструктуриране, включително и план за проблемни дългове на стойност 17 млрд. евро. Италия освен това ще трябва да спасява най-стария си кредитор - Monte Dei Paschi, а и другите банки поетапно започват да прочистват проблемните си кредити.

Фондовете очакват, че процесът по прочистването на банките от проблемните заеми ще се ускори. Затова и Algebris Italy – един от водещите инвестиционни фондове с интерес към токсичния дълг, стартира втори фонд.

Според консултантската компания PwC през 2017 г. на пазара вероятно ще излязат проблемни заеми за около 50 млрд. евро. Експертите обаче посочват, че банките трябва да действат внимателно, за да се окажат натиск върху цените.

Италия не можа да създаде „лоша банка“ по примера на Испания, а в момента е възпрепятствана от новите правила на Европейския съюз (ЕС), които изискват инвеститорите в проблемните банки да поемат част от загубите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още