IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания гледа с апетит към Изпълнителния съвет на ЕЦБ

В края на май 2018 г. ще има вакантно място в борда и за властите в Мадрид е приоритет то да се заеме от испанец

21:15 | 13.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Министърът на икономиката на Испания Луис де Гиндос. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Министърът на икономиката на Испания Луис де Гиндос. Снимка: Архив Ройтерс

Испания гледа с апетит към Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), където следващата година ще има вакантно място за запълване, съобщи Ройтерс.

Министърът на икономиката Луис де Гиндос заяви в понеделник, че е убеден, че Испания ще заеме едно от местата в шестчленния съвет.

„Това ще бъде абсолютен приоритет за испанското правителство“, каза Луис де Гиндос в реч пред парламента в Мадрид.

Следващото място в борда на ЕЦБ ще се оваканти в края на май 2018 г., когато изтича мандатът на Витор Констанцио, който е бивш министър на финансите на Португалия.

След това шансове ще се отворят през 2019 г., когато изтичат мандатите на трима други членове, включително на председателя на ЕЦБ Марио Драги.

Освен Марио Драги и Витор Констанцио, в Изпълнителния съвет на ЕЦБ членуват още Ив Мерш, Петер Прает, Беноа Кьоре и Забине Лаутеншлегер.

Де Гиндос каза още, че властите в Испания искат да продължат да продават малки части от банката Bankia, в която правителството има 65,5-процентов дял. Продажбите трябва да се осъществят в адекватна времева рамка, така че да има възможно най-висока възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още