IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кампания за парламентарните избори започна и в Португалия

Според проучване Социалистическата партия има леко предимство с 35,5% срещу 34% за коалицията на Социалдемократическа и Народната партия

16:38 | 20.09.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кампанията за парламентарните избори започна официално в Португалия, две седмици преди парламентарните избори. Очаква се тежка надпревара между управляващата дясна коалиция и социалистическата опозиция, без гаранции, че ще се стигне до създаването на стабилно правителство, предава БТА, цитирайки Франс прес и Асошиейтед прес.

След четири години на мерки за икономии традиционните партии продължават да доминират. В Португалия няма силно протестно движение за разлика от Гърция или Испания. Но нито левицата, нито десницата изглежда имат шансове да получат 50 процента плюс един глас.

Според проучване от петък Социалистическата партия, водена от Антониу Коща, има леко предимство с 35,5 на сто от гласовете срещу 34 на сто за коалицията на десноцентристката Социалдемократическа партия и Народната партия. Коалицията обаче ще спечели повече депутатски места.

Година и половина след като Португалия престана да ползва международен спасителен план, възможността за правителство на малцинството, зависещо от несигурни споразумения с опозиционните партии, поражда безпокойство.

"Предвид огромния дълг на Португалия страната не може да си позволи да има слабо правителство и да обезкуражава инвеститорите", заявява Дейвид Шулц, анализатор на Комерцбанк. Дългът на Португалия достига 130 процента от БВП.

Десноцентристкото правителство намали заплатите и пенсиите, увеличи рязко данъците и съкрати обществени услуги, в съответствие с условията на спасителен план, по който Португалия получи заем от 78 милиарда евро.

Икономиката на Португалия показва признаци на възстановяване, но правителството твърди, че страната не може да си позволи връщане към предишната икономическа политика. Левоцентристката Социалистическа партия обещава да се придържа към правилата на еврозоната за ограничаване на разходите, но иска да облекчи мерките за икономии и да стимулира потреблението. Според социалистите това ще доведе до по-бърз растеж на икономиката.

Президентът Анибал Антониу Каваку Силва също предупреди, че "Португалия не може да си позволи лукса да добави политически разпри към икономическите и социални проблеми". Според него единственият начин за постигане на стабилно правителство е широка коалиция на левите и десните сили. Нито една от основните сили не изглежда готова да приеме широка коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още