IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капанът на гръцките острови

Над 60 хил. имигранти, пристигнали в Гърция, чакат и ще чакат с месеци да се реши съдбата им

18:30 | 06.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Под изгарящото обедно слънце в бежанския лагер Мория на о. Лесбос Мохамед – бежанец от Афганистан, помага на съпругата си и децата им със сервирането на обяда – малко количество ориз и месо, които не стигат за всички.

В другия край на лагера се виждат няколко изгорели корабни контейнера и специално съоръжение за задържане на провинили се с двойна ограда – резултатите от сблъсъците от последните месеци заради споразумението между Европейския съюз (ЕС) и Турция за връщането на бежанци и лошите условия за живот в лагера, пише FT.

“Най-лошото тук е че няма какво да се прави, няма баскетбол, няма футбол, няма езикови курсове“, казва Мохамед. Той е работил в автосервиз в Иран преди да тръгне със семейството си към Турция и оттам да се отправи към Гърция с лодка. Сега или просто седи със семейството си, или играе игри на телефона си. Други обаче често се карат и бият.

Мория се превърна в символ на гнева на търсещите убежище, които са буквално в капан в южната ни съседка и се надяват поне да бъдат преместени в някоя друга държава от ЕС, макар че все повече страни не горят от желание да ги приемат, пише изданието.

Сделката между ЕС и Турция на практика блокира имигрантите в Гърция, защото отнема време на властите да преценят дали да върнат обратно хората, пристигнали по море на гръцките острови. Заради договора стартира процес по пререгистрация на 60-те хил. търсещи убежище в Гърция, които живеят в повече от 30 временни лагера. Процедурата се очаква да приключи към края на август, като тя е едва първият етап от разглеждането на документите им. Решаването на отделните случаи ще се проточи повече от година.

Лагерът Мория – бивша военна база, в момента представлява порутени бараки и корабни контейнери, в които хората живеят. В него в момента има около 3 хил. души – повечето млади мъже от Афганистан, Мароко и Иран, които най-вероятно ще бъдат определени като икономически имигранти и ще бъдат депортирани.

Местната полиция не знае точния брой на хората в лагера, затова и доставките на храна никога не достигат. Благотворителни организации от цяла Европа се опитват да запълнят този недостиг.

Мория е затворен лагер и до него са получили достъп за работа само няколко агенции. Външните посетители са забранени. Заради недостига на съоръжения за настаняване на непридружените непълнолетни лица в лагера има и такива.

Освен са Лесбос, сблъсъци между органите на реда и имигранти имаше и в други подобни затворени лагери, където обикновено пристигащите от Турция биват задържани за около месец. Те настояват за по-бърза процедура за вземане на решения за предоставяне на убежище.

„Невъзможно е да се определи краен срок за приключване на разглеждането на заявленията“, коментира Епаминондас Фармакис, управляващ директор на „Солидарност сега“, гръцка фондация, която се финансира от Джордж Сорос. „Много случаи са сложни, а гръцката служба за убежището все още не е обезпечена с достатъчно персонал. Същевременно десетки служители от ЕС си тръгват от Гърция и други на тяхно място не идват“, допълва той.

Откакто беше сключена сделката ЕС-Турция за бежанците, пристиганията в Гърция драстично са намалели, посочва изданието. През второто тримесечие с лодки от турския бряг са пристигнали 6 300 души в сравнение с 62 хил. година по-рано.

Гръцките власти обаче са сред основните критици на сделката. Според тях Турция не е безопасна страна за много от бежанците. Затова и по-малко от 500 човека са депортирани обратно, откакто споразумението влезе в сила.

Една от причините – голяма част от новопристигналите в лагера на о. Лесбос са жени и деца, както и възрастни хора, които се считат за уязвими лица съгласно международното законодателство и не подлежат на депортиране. Те се настаняват в сигурни жилища на острова от местните власти и международните благотворителни агенции, които работят там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"И така въпросите: защо е отишъл от Афганистан в Иран? Защо е напуснал работата ви в Иран и е отишъл в Турция?Защо е пресякъл границата между Турция и Гърция?"Щот некрологът Сорос с фондациите си в Афганистан и къде ли още не обещава готин лайф на амуджите и те тръгват...особено и ако им кихне некой друг долар ! Целта на тоя гад е да се напълни Европа с неконтролирана кафява маса и да настъпи хаос !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
dzk
преди 7 години
нещо не разбрах сълзливата история: Започва се със някакъв Мохамед - бежанец (каквото и да означава това) от Афганистан. После разбираме че този Мохамед преди това е работил в Иран. И от Иран отива в Турция. Та от къде е "бежанец" този? От Афганистан? Не мисля: той е жител на Афганистан (или поне така твърди той), но е отишъл в Иран. И дори си е имал и работа. Тоест се е устроил малко или много. След това е решил от Иран да отиде в Турция. Тоест можем да кажем че е емигрирал от Иран в Турция. По неизвестна причина. И после отново е емигрирал нелегално от Турция в Гърция. причината май е ясна: "..и се надяват поне да бъдат преместени в някоя друга държава от ЕС..." И така въпросите: защо е отишъл от Афганистан в Иран? Защо е напуснал работата ви в Иран и е отишъл в Турция?Защо е пресякъл границата между Турция и Гърция?Какво разбира под понятието "бежанец" Миглена Иванова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Солидарност сега, гръцка фондация, която се финансира от Джордж Сорос.И какво излиза , че Соросът подбира "бежанците"...Честито на Европа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още