IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай повлече надолу и европейските борси

Всички компоненти на DAX стартираха годината с понижения

11:47 | 04.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа започнаха първата сесия за годината в червената зона, следвайки спада на азиатските пазари, предаде MarketWatch.

Франкфуртският DAX 30 изгуби 2,39 на сто и спадна до 10 485,81 пункта при откриването на сесията. Парижкият САС 40 се понижава с 1,19 на сто до 4 582,05 пункта в началото на седмицата, която се очертава богата на икономически отчети.

Лондонският индекс FTSE 100 отписва 1,01%  заради опасението на инвеститорите за състоянието на китайската икономика и затварянето на пазара там заради големия срив на водещите индекси. 

Паневропейският STOXX 600 е надолу с 2,4 на сто. 

Всички 30 компонента в DАХ стартираха годината с понижения, като най-значими са спадовете при Fresenius, FMC и Vonovia. И трите компании губят над 4 на сто от оценката си. Доставчиците на енергия Eon и RWE, които в последния търговски ден на 2015 г. бяха единствените компоненти с ръст на основния германски индекс, сега отбелязват значителен спад от около 4 на сто.

Най-слабо понижение в  Dax регистрират K+S, HeidelbergCement и Lufthansa, но и при тях спадовете са с по около 2 на сто. 

Интервютата на изпълнителните директори на Adidas и Continental в края на годината също се отразиха на настроенията на пазарните участници.

„Бележниците ни с поръчките за първото полугодие на 2016 г. са пълни. Като концерн планираме значителен ръст на приходите и печалбата“, заяви шефът на Adidas Херберт Хайнер пред Süddeutsche Zeitung. През 2015 г. Adidas бе топ стойност на DАХ с ръст на акцията от 60%. Днес книжата се обезценяват с 3 на сто.

Директорът на Continental Елмар Дегенхарт заяви пред Börsen Zeitung, че ако VW загуби пазарен дял в Европа заради Дизелгейт, то това ще има последици и за приходите на Continental. Книжата се обезценяват с 3,5 на сто.

В Китай търговията беше преустановена, след като сривът на водещия индекс CSI 300 достигна 7%. Автоматичният механизъм за прекратяване на търговията беше активиран в същия ден, в който влезе в сила, предава Bloomberg.

Геополитическата ситуация в Близкия Изток също носи сериозни притеснения за пазарите. Саудитска Арабия прекрати дипломатическите си отношения с Иран в отговор на щурмуването на посолството на кралството в Техеран. Напрежението между двете страни е заради екзекуцията на шиитския духовник Шейх Нимр Ал-Нимр, за която Иран предупреждаваше, че “ще струва скъпо” на Саудитска Арабия. 

И на други азиатски борси индексите отчетоха силни загуби. В Япония Nikkei за 225-те водещи компонента се срина с 582,73 пункта, или 3,06 на сто, до 18 450,98 пункта. С това индексът падна до най-ниското си ниво от почти десет седмици. По-широкият Topix отбеляза спад с 37,63 пункта, или 2,43 на сто, до 1 509,67 пункта. MSCI, който обхваща азиатско-тихоокеанските акции извън тези в Япония, загуби 2,5 на сто. В Китай Shanghai Composite се срина с 6,85 на сто до 3 296,66 пункта, а Shenzhen Composite - с 8,1 на сто. В Хонконг Hang Seng index е надолу с 2,48 на сто до 21 370,62 пункта.  

За негативното настроение се погрижи преди всичко китайското индустриално производство. То се свива през декември за десети пореден месец, както показва анкета на Markit и Caixin. Изследването се фокусира по-скоро върху малките и средни частни фирми. Официалното проучване, което разглежда преди всичко най-големите държавни компании, също показа в петък свиване за пети пореден месец, макар и с малко по-скромни темпове, до 49,7 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 8 години
Проклети дръпнатооки мишкуняци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още