IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коалицията на Меркел търси общ кандидат за президент на Германия

76-годишният президент Йоахим Гаук се отказва от поста и на 12 февруари събрание от депутати и представители на германските провинции ще избере наследник

19:04 | 10.10.16 г. 1
<p>
	Йоахим Гаук. <em>Снимка: БТА</em></p>

Йоахим Гаук. Снимка: БТА

Управляващата в Германия коалиция ще се опита да постигне споразумение, за да представи обща кандидатура за следващ президент на страната, но може да не успее поради напрежението преди парламентарните избори догодина, заяви председателят на консервативния баварски Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер, цитиран от Асошиейтед прес.

76-годишният германски президент Йоахим Гаук се отказва от поста и на 12 февруари събрание от депутати и представители на германските провинции ще избере неговия наследник.

До следващите парламентарни избори в Германия остават около 7 месеца. 

Президентът на страната има предимно церемониални функции, но с избирането на определени хора на поста политиците често са отправяли политически послания. Необичайно е, че Гаук няма партийна принадлежност.

Председателят на ХСС Хорст Зеехофер заяви, че сегашната коалиция, съставена от две консервативни формации - неговата партия и десноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, от една страна, и социалдемократите, от друга, има намерение да номинира общ кандидат, "но в политиката между намерението и споразумението има труден път".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Ми ето , Плевелиев е вакантен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още