IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарствата подкрепят Bayer за сделката с Monsanto

За разлика от американския конкурент, германският концерн отчита стабилен ръст на печалбата си

17:49 | 27.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският фармацевтичен концерн Bayer може да действа в битката за придобиване на американския си конкурент  Monsanto от позицията на по-силен. Докато американският концерн се бори със спад на приходите и печалбата, процъфтяващият бизнес с лекарства на базирания в Леверкузен концерн гарантира сериозен ръст на печалбата през второто тримесечие с 18,6 на сто. Силното търсене на фармацевтични продукти е компенсирало по-слабото представяне на агрохимичните подразделения на концерна, предаде DPA. 

Нетната печалба за трите месеца до края на юни е нараснала до 1,38 млрд. евро спрямо 1,15 млрд. евро през същия период на миналата година, което представлява повишение от 18,6 на сто.

Заради валутни ефекти приходите спадат с 1,4 на сто до 11,8 млрд. евро, но без отчитане на валутните колебания се отчита ръст от 2,3 на сто.

Същевременно германската компания повиши прогнозата си за печалбата за цялата година. Концернът очаква ръстът на оперативната печалба (Ebitda) да е в горния едноцифрен процентен обхват, а досега прогнозата беше за между 4 и 6 на сто. Приходите се очаква да скочат леко до 46 - 48 млрд. евро. 

За сметка на това през юни Monsanto отчете сериозен срив на приходите и печалбата си.

При обявяването на резултатите Bayer запази мълчание за опитите да придобие Monsanto за 64 млрд. долара. 

Към 17,30 часа българско време акциите на  Bayer отчитат ръст от 1,09% до 94,59 евро за брой. От началото на годината обаче е отчетен спад от 19,20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още