IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Льо Пен: Нямам достатъчно средства за кампанията

Кандидатът за президент на Франция отрича да е получила финансова подкрепа от Русия

14:24 | 27.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кандидатът за президент на Франция от крайната десница Марин льо Пен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кандидатът за президент на Франция от крайната десница Марин льо Пен. Снимка: Ройтерс

Кандидатът за президент на Франция от крайната десница Марин льо Пен заяви в понеделник, че не е събрала достатъчно средства за избирателната си кампания. Същевременно тя добави, че няма финансова подкрепа от Русия или от руски финансови институции, но и че търси заеми от чуждестранни банки, защото френските ѝ отказват подкрепа, предаде Ройтерс.

Говорейки пред радиостанцията Europe 1 след посещението си в Москва, където се срещна и с руския президент Владимир Путин, тя заяви, че няма финансова подкрепа от Русия. 

„Не мога да заемам от френски банки и ми казват да не тегля от чужди банки. Какво да правя? Френските банки са дали заеми на всички кандидат-президенти, освен на мен“, заяви тя.

Една от големите банки - Societe Generale, пояснява пред Ройтерс, че не кредитира политически партии. Останалите важни банки отказват коментар по темата.

Преди две седмици стана ясно, че Движението за Европа на нациите и свободата, водено от Националния фронт, е получило 1,55 млн. евро като част от годишните субсидии на Европейския парламент (ЕП), които имат за цел да покрият 85% от разходите на партиите, свързани с политическите им цели.

Средствата обаче не могат да се ползват в политически кампании на местно ниво.

Марин льо Пен все пак уреди да вземе на заем 6 млн. евро от политическия фонд Cotelec на баща й – Жан-Мари льо Пен. Финансовата асоциация Cotelec често финансира „Националния фронт“ дори и след изгонването на Льо Пен старши от партията.

През 2014 г. стана ясно, че Националният фронт е получил кредит за 9 млн. евро от руска банка, припомня Ройтерс.

Потенциалната руска намеса в западните избори става чувствителна тема, след като разузнавателните служби на САЩ обвиниха руските, че са искали да упражнят влияние на президентските избори в САЩ – нещо, което Москва отрича.

Според социологическите проучвания Льо Пен ще успее да излезе на балотаж на 7 май, но ще загуби пред независимия центрист Еманюел Макрон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
що са ти пари *** ? гласове ли ще купуваш ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още