IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон още се ориентира как да започне преговорите за Brexit

Преговорите започнаха, но британците нямат предложения, а само изслушват позициите на Брюксел, твърди Politico

15:30 | 19.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преговорите за Brexit започнаха официално през тази седмица, но Великобритания все още се ориентира в обстановката, пише европейското издание Politico.

Според източници на изданието Лондон не планира да покаже своите изчисления за сметката за напускане на ЕС, а по-скоро ще изслуша позицията на главния преговарящ от европейска страна Мишел Барние.

Главният преговарящ от Великобритания Дейвид Дейвис коментира пред британските депутати, че ще анализира представената от ЕС сметка "ред по ред, дума по дума". Според досегашните сметки на Брюксел Лондон ще трябва да плати поне 65 млрд. евро - включвайки всички ангажименти, поети от британското правителство до 2020 година.

Европейски висши служители предполагат, че сумата може да се окаже и значително по-голяма - над 100 млрд. евро. Тези цифри обаче не се харесват особено във Великобритания. В управляващата Консервативна партия се чуват гласове, че Лондон не дължи нищо на ЕС при Brexit.

Преговорите между ЕС и Великобритания бяха обект на дискусия и в обедния брифинг в Брюксел във вторник.

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас отказа да коментира дали Лондон е представил нови документи при началото на разговорите и уточни, че повече информация за процеса ще има в края на седмицата.

В британските медии обаче обърнаха внимание, че на протоколните снимки представителите на Великобритания са без документи пред себе си, за разлика от техните европейски колеги.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още