IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Карни: Решението на АЦБ за лихвите не зависи от Фед

Икономиката трябва да покаже още признаци за прогрес, смята гуверньорът на АЦБ

13:29 | 09.10.15 г.
<p>
	Гуверньорът на АЦБ Марк Карни.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на АЦБ Марк Карни. Снимка: архив, Ройтерс

Не е нужно Английската централна банка (АЦБ) да изчаква Федералния резерв на САЩ (ФЕД) да вдигне лихвите, за да предприеме действия. Това коментира гуверньорът на АЦБ Марк Карни, предава Ройтерс.

„Точният момент на увеличаването на лихвите от Фед не е от решаващо значение за това кога Английската централна банка ще вземе решение за  това“, посочи Карни по време на семинар, част от годишната среща на Международния валутен фонд (МВФ).

„Ние ще поемем отговорност. Ще определим момента, от който ще започне нормализирането на паричната политика“, каза още той.

Карни подчерта, че в два от общо пет цикъла на затягане на паричната политика, откакто АЦБ е предприела подхода за таргетиране на инфлацията, британската институция е предприела действия преди Фед.

Общото между ситуациите, пред които са изправени двете централни банки, е че икономиките и на двете държави са силни, но на фона на слабост в глобален мащаб. Затова перспективата е за ограничаване увеличението на лихвените проценти в бъдеще, каза още той.

На въпрос дали пазарът е бил прав в прогнозата си, че АЦБ няма да повиши лихвите преди следващата година, Карни отговори, че „всеки, който говори със сигурност за точния момент, не е прав, защото има тактически съображения относно времето".

Карни допълни, че според него решението ще бъде на дневен ред около Нова година. Освен това икономиката трябва да покаже още признаци за прогрес – тенденция на ръст, повишаване на вътрешните разходи, повишаване на същинската инфлация. Когато това се случи, ще има условия за потенциално вдигане на лихвите, подчерта той.

Припомняме, че вчера АЦБ отново остави основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още