IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маккафърти: АЦБ трябва да вдигне лихвата по-рано, а не по-късно

Ако нормализирането на паричната политика стартира по-рано във времето, то целият процес ще е по-плавен, смята банкерът

15:57 | 20.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Улеснените условия за кредитиране, нормализирането на икономиката и бавното покачване на неутралния лихвен процент са признаците, които сочат, че Английската централна банка (АЦБ) трябва да започне да нормализира паричната си политика, заяви Иън Маккафърти, член на комитета по паричната политика, цитиран от MarketWatch.

Насрещният вятър, породен от затруднените условия по кредитиране на бизнеса, е отслабнал значително в сравнение с периода след финансовата криза, заяви Маккафърти и подчерта, че това е здравословен тласък за повишаване на инвестициите на бизнеса и нормализиране на икономиката на Великобритания.

Според централния банкер други условия, които той определя като „насрещни ветрове“, като например продължаващата фискална консолидация и ръста в световната икономика, който е под номиналния, действат ограничаващо на растежа на Обединеното кралство. Ето защо той смята, че нормализирането на курса на парична политика "е вероятно да бъде много плавно, а затягането ще остане под това отпреди 2007 г. в следващите години". Но той подчерта, че за да се случи това, основният лихвен процент трябва да се вдигне по-рано във времето, а не по-късно.

„Ако членовете на комитета по паричната политика искаме да постигнем амбициозната си цел и да вдигнем лихвените проценти постепенно, така че да се сведе до минимум разрива за бизнеса и домакинствата от нормализирането на паричната политика след дългия период на рекордно ниски лихвени проценти, трябва да избегнем изоставането от тенденциите по отношение на неутралния лихвен процент. Според мен това е още един довод защо началото на повишаването на лихвените проценти не бива да се отлага прекалено“, заключи централният банкер.

Припомняме, че единствен от Комитета по паричната политика Маккафърти гласува „за“ повишаването на лихвените проценти през последните две заседания на централните банкери. На последното заседание, което се проведе през септември, той се аргументира, че увеличението на вътрешните разходи е било достатъчно, за да оправдае незабавното вдигане на лихвата.

Освен че по-бързото стартиране на нормализирането на паричната политика ще редуцира риска инфлацията да се ускори до над целевите равнища, това ще улесни и по-плавното затягане на паричната политика във времето, което е една от целите на централните банкери, подчерта още Маккафърти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още