IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел: ЕС не привлича достатъчно висококвалифицирани кадри

Според евродепутата това се дължи на липсата на единен европейски инструмент и наличието на многобройни национални механизми

16:16 | 01.05.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският съюз (ЕС) не привлича достатъчно висококвалифицирани кадри, което се дължи на липсата на единен европейски инструмент и наличието на многобройни национални механизми. Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Евродепутатът коментира законодателните промени при намирането на общ европейски подход и начин за разрешаване на наемането на трудоспособни лица от трети страни в рамките на ЕС.

"Предлагаме максимално да бъдат премахнати националните схеми там, където се явяват конкуренция на синята карта, с което да съществува само този инструмент като единен механизъм", обясни тя.

Само 31% от висококвалифицираните работници в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) избират Европа. В същото време над 90% от издадените сини карти от 2009 г. досега са издадени от една страна членка на ЕС - Германия, сподели още Габриел. 

Евродепутатът посочи също, че "ЕП ще се опита да създаде съюз, който да вземе предвид, че в определени сектори е много по-голяма нуждата от работна ръка, като там следва да има възможност националната страна да запази своето поле за маневра в съгласуваност със социалните партньори". 

Габриел коментира и европейската политика за разширяване, както и отношенията между ЕС и Турция. Какво каза тя  - вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
тази жена Ви говори от личен опит ... щом тя може да стане евродепутат, определено летвата е ниска :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Ми те и сега толкоз ги признават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Как бе!? В последните 3 години Европа колко "високо квалифицирани кадри" прие нее истина.Така е, нека си ги приемат, след като шовинистичните сноби от Запада 20 години не признаваха дипломите на хората от източна Европа и ги смятаха за втоира ръка хора.Тои има една приказка да не режеш клона на който седиш...ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Е, то Европа може да не привлича достатъчно висококвалифицирани кадри, но за сметка на това привлича милиони "бежанци", които са толкова квалифицирани, че половината от тях са неграмотни на родният си език.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още