IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел иска бърз старт на преговорите по Brexit

Германският канцлер е загрижена от ситуацията в Катар

11:41 | 10.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия е готова за преговорите по Brexit, които според Тереза Мей трябва да започнат на 19 юни.

Меркел е на посещение в Мексико и направи изявлението на обща пресконференция с президента Енрике Пеня Нието, предаде Ройтерс. Тя предполага, съдейки думите на премиера, че Великобритания иска да се придържа към графика за преговорите въпреки изненадващите изборни резултати.

"Ние искаме бързо да започнат преговорите, искаме да се спази планът, така че не мисля, че на този етап има каквото и да било, което да навежда на мисълта, че тези преговори не може да започнат, както се договорихме", каза Меркел, цитирана от БТА. 

Канцлерът подчерта, че Обединеното кралство е част от Европа независимо от Brexit и че тя иска страната да остане добър партньор.

"Великобритания е член на НАТО, така че споделяме много общи предизвикателства, с които да се справяме. Именно в този дух искаме да преговаряме, но, очевидно, като същевременно отстояваме интересите на 27-те страни членки, които ще представляват ЕС в бъдеще", добави тя.

Меркел добави, че е загрижена от ситуацията около Катар, като посочи, че всички страни от Залива, а също така Иран и Турция, трябва да работят заедно, за да намерят решение за регионалния спор.
Канцлерът подчерта, че уреждането на ситуацията ще е невъзможно, ако не бъдат включени всички регионални сили, като спомена Иран, Турция и Катар.

Ангела Меркел определи предоговарянето на споразумението за свободна търговия между Мексико и Европейския съюз като голяма възможност, предаде Франс прес.

Споразумението, влязло в сила през 2000 година, позволи постепенното премахване на митническите бариери и доведе до увеличение на търговския обмен и инвестициите между Мексико и ЕС. През 2016 година започнаха преговори за придаване на нова динамика на търговията чрез модернизиране на споразумението.

Пеня Нието призова Меркел за подкрепа, за да може "тази цел да се конкретизира до края на годината".

Предоговарянето предвижда включване в споразумението на електронната търговия и интелектуалната собственост. "Германия е най-големият европейски икономически партньор", припомни Пеня Нието.

Меркел приветства силния ангажимент на мексиканския президент към свободната търговия, отправяйки едва прикрита критика към протекционисткото поведение на Тръмп, предаде БТА.

Президентът на САЩ започна предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), обединяващо Съединените щати, Канада и Мексико от 1994 година, след като го определи като прекалено благоприятно за южната съседка.

В Мексико развиват дейност много германски компании, сред които автомобилостроителни, възползвайки се от страната като входна врата към северноамериканския пазар без да трябва да плащат мита.

Меркел призова интересите на германските компании да бъдат взети предвид при предоговарянето на това споразумение, което се очаква да започне през август, според Пеня Нието.

Преките германски инвестиции в Мексико са достигнали 2,4 милиарда долара миналата година - на трето място след САЩ и Испания.

Германският канцлер, която преди Мексико посети Аржентина, оглавява делегация от предприемачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още