IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Гърция да приключи реформите, за да си върне доверието

Атина обаче е заета с проблемите, които създава бежанската криза, а кризата в отношенията й с Австрия се задълбочава

22:16 | 26.02.16 г.
Московиси: Гърция да приключи реформите, за да си върне доверието

Гърция трябва да приключи с важните реформи, за да стабилизира икономиката си, да се върне към икономическия растеж и да възстанови доверието в себе си. Това препоръча комисарят по икономическата политика на ЕС Пиер Московиси, цитиран от Ройтерс.

Той посочи, че широк политически консенсус за промените ще помогне за успеха им и ще намали несигурността в страната.

"Реформите трябва да бъдат направени сега - разходите и предизвикателствата в бъдеще ще бъдат по-големи", категоричен е комисарят.

Атина е изправена пред първия преглед на изпълнението на мерките, вписани в спасителната програма за страната от лятото на 2015 година. В началото на месеца кабинетът представи идеите си за пенсионна реформа, които обаче не срещат подкрепата на обществото, макар че не предвиждат намаляване на вече отпуснати пенсии. Премиерът Алексис Ципрас пък не успя да привлече опозицията, за да бъде създаден общ фронт срещу исканията на кредиторите за орязване на социалните разходи. 

Страната беше парализирана от няколко големи синдикални протеста, а от седмици фермерите блокират пътни артерии в страната и гранични пунктове по границата с България.

Междувременно вниманието на кабинета е насочено по-скоро към решаването на бежанската криза в страната.

Едностранни мерки превърнаха Гърция в гигантски бежански лагер, коментира зам.-министърът на образованието Сиа Анагностопулу, визирайки решението на Австрия да ограничи броя на бежанците, на които дава убежище.

Според нея критиките срещу Гърция са нечестни, а "вместо да изработи план, Европа си заравя глава в пясъка", пише в. "Катимерини".

Австрия си навлече гнева на Гърция и с организирането на среща за бежанския поток по т.нар. "Балкански маршрут", но без да покани гръцки представители на нея. Обяснението на Виена беше, че по време на разговорите ще бъдат обсъдени действия за ограничаване на мигрантите, а Атина не работи в тази посока.

В отговор на провелата се във Виена среща без гръцко участие Атина отзова посланика си в Австрия. Властите отказаха и визита на австрийския вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер в гръцката столица. По информация на Athens Macedonia News Agency австрийският министър е поискала срещата, за да изясни ситуацията около отзоваването на гръцкия посланик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още