IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необичаен ход за правителството на Макрон: Първа национализация на предприятие

Държавата временно придобива корабостроителницата в Сен-Назер, докато текат преговорите с потенциален инвеститор от Италия

23:28 | 27.07.17 г. 12
<p>
	Корабостроителницата в Сен-Назер произведе двата Мистрал-а, които вместо на Русия бяха продадени на Египет. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Корабостроителницата в Сен-Назер произведе двата Мистрал-а, които вместо на Русия бяха продадени на Египет. Снимка: Архив Ройтерс

Френският министър на икономиката Брюно льо Мер обяви национализация на корабостроителницата STX France в Сен-Назер, предадоха световните агенции. 

Решението е временно и преговорите с италианската държавна групаFincantieri, която е заинтересувана от придобиването на съоръжението, ще продължат, уточни министърът, цитиран от БТА.

Неочакваната национализация на корабостроителницата е първата значителна намеса в промишления сектор за правителството на президента Еманюел Макрон и противоречи на имиджа на държавния глава като застъпник на отворения пазар, отбелязва Асошиейтед прес. 

Италианската група отхвърли предложение, което би дало на всяка от страните дял от по 50 на сто и оперативен контрол за компанията. Париж иска да продължи преговорите и според льо Мер целта на национализацията е да бъде спечелено време. Той допълни, че във вторник (1 август) заминава за преговори в Рим. 

Временното изкупуване на корабостроителницата от френското правителство ще струва 80 млн. евро, уточни министърът.

Корабостроителницата в Сен-Назер работи от 1955 г. и от доковете й са излизали граждански и военни съдове, включително самолетоносачи и хеликоптероносачи за френския военен флот. През 2006 г. по-голямата част от предприятието бе купена от норвежката Aker Yards, а през 2008 г. пакетът акции мина код контрола на южнокорейския концерн STX.

През 2011 г. в Сен-Назер започна строителството на два хеликоптероносача тип "Мистрал" по поръчка на руския военен флот. Франция трябваше да предаде първия кораб през 2014 г., но заради събитията в Украйна и въвеждането на санкции срещу Русия президентът Франсоа Оланд реши да прекрати договора. Той беше разтрогнат през лятото на 2015 г.

В резултат Париж изплати на Москва 949,7 млн. евро, а корабите бяха продадени на Египет. 

В момента две трети от акциите на корабостроителницата принадлежат на STX, а останалият дял - на френското правителство. През май южнокорейската компания обяви фалит след няколко години на загуби и акциите от корабостроителницата в Сен-Назер бяха обявени за продажба. 

Интерес проявиха няколко компании, но официална оферта подаде само италианската Fincantieri. Тя спечели и търга. В началото на годината властите на Южна Корея одобриха офертата, но преговорите с Франция се оказаха в задънена улица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 18 rate down comment 5
ДХДО
преди 6 години
10години, ахааа да отлепи тая пуста пазарна икономика и дай пак , я някое QE за някой и друг трилион, я някоя приватизацийка на структуро определящ бизнес, я някой мащабна програмка а ла "плана-Юнкер"... и те така, до дето поглед стига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 5
0pk
преди 6 години
Ае наскоро писаха тука, как високотехнологичните компании у америката притежавали хиляди милярди излишък, па си викам тия ора що не щат да си купят корабостроителница примерно, хем едно рамо да ударят, хем сумати яхти могат да си построят тънкана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 7
michaelis12
преди 6 години
Държавата временно придобива корабостроителницата в Сен-Назер, докато текат преговорите с потенциален инвеститор от Италия-------------------------------------------------------------------------нали знаеш, че временните неща са за постоянно, щот и в Жабария немат мангизи къде инвеститори от там кви 6 лева ги гони или е само за у новините докат национализират всичко и неолиберастите у Фашингтон да се фанат за палците после щот нема как да бъзикат Франция с такива единични санкции ако е национализирано всичко ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 6 години
Айде хаирлия - първи дивиденти за франсетата от либерал-пераската солидарност! Това ше им е кяра от санкциите срещу Русия. Руснаците останаха без два десантни кораба, не, че им требваха, а Франция остана без корабостроителница... И други ше има... хихиСега е Сименс наред - да не се наложи и него да си го купува за Коледа Мутти Шмъркел, че нещо мноо са се разпенявили за некви турбини у Крим... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 11
ABBA
преди 6 години
Споко ве, нали 2 фъртолетоносачъ, де ги бе поръчала Русия - отидоха в Египет, ама технологията на тия големи корита отидоха у мада Раша. А Раша ще им достави фърчикоптерите. С 1 санкция на Фашингтон Раша уби 2 заека.Сега с новите хиперзвукови ракети, развиваща 8 МАХ-а (8 пъти скоростта на звука), коритата на Империята и съюзниците ще трепери, дори, ако се намира на 1000 км. от някакво корито на иивъл рашънс :) Що и радари не я засичат - обвита е в плазма. За 500 км. - 200 секунди и.... Титаник баце N-та серия без Леонардо Дикаприо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 8
michaelis12
преди 6 години
не треа забравяш все пак, че Ю.Корея е окупирана държава от САЩ и на тях изрично им е забранено както и на Германия и на Япония които са също окупирани от САЩ, да разработват в къщи каквито и да било военни технологии още по-малко военни в корабното дело за които Империята да незнае и да не е позволила. Все пак Сашш властва като Хегемон именно зарад корабното дело не зарад балистичните си ракети щот такива има всеки що годе независим васал. Така, че такива за някой дет еди кво си му трябвало и си го занесъл в къщи са леко тъпотии .... В САЩ частните военни компании си действат напрао като държавни и те също си произвеждат за у тех не за филанкешията в Ю.Корея още по-малко некой да дое и да отмъкне нещо и да си го носи дома .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 1
misanthrope
преди 6 години
Чуека тънко се подбъзиква с аФтора ама ти не сфанаф! Има УЕКА разлика между национализация и придобиване от държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
zelka007
преди 6 години
хммм ... ми те тези произвеждат бойните кораби за френския флот. ти какво очакваш да направят :))) , пък и бойни кораби за други държави строят . южнокорейците каквото им е трябвало като ноухау са го взели, платили са си цената и сега ще си го привнесат у тях :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 7
michaelis12
преди 6 години
бре бре тия Ротшилдите кви наставления му дали на ***, ти да видиш .... че те ше излязат егати комунистите да му се невиди.... малиии тая вълна ако почне ше ги питам наще църввули, ше строим ли наново Социализма и наще партйици и бивши борци против фашизма да земат извадят скритите партийни книжки изпод дюшека ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Нацио..какво?wait! Това в Киргизстан ли се случва?В сърцето на Европа национализират предприятия. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още