IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама предупреди за истерия след британския вот

Според американския президент макар пълната европейска интеграция да е на пауза малко вероятно е да се случат катастрофални промени

21:29 | 28.06.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският президент Барак Обама предупреди за финансова и глобална истерия около британския вот за напускане на Европейския съюз. Той заяви, че макар пълната европейска интеграция да е на пауза малко вероятно е да се случат катастрофални промени, съобщава The Guardian.

Има известна истерия след вота около Brexit, все едно НАТО го няма, трансатлантическият алианс се разпада, а всяка страна се е втурнала към своето си ъгълче. Не това се случва обаче“, каза Обама по National Public Radio в интервю, излъчено във вторник.

Коментарите на Обама идват, докато глобалните финансови пазари се възстановяват леко във вторник, след като шокиращите резултати от вота в четвъртък доведоха до загуби за рекордните 3 трлн. долара на глобално ниво. Въпреки това търговията остава волатилна, макар че централните банкери обещаха да защитят икономиките си.

Вотът доведе и до политически хаос, което накара британският премиер Дейвид Камерън да обяви, че ще подаде оставката си. Това засили несигурността за останалата част от Европа и предизвика опасения за демократичния ред в ерата на глобализация и нарастващ популизъм.

Американските централни банкери заявиха, че икономиката на САЩ е достатъчно силна, за да устои на „насрещните ветрове“ след Brexit и обещаха да запазят отношенията си с Обединеното кралство и Европа.

Обама, който заяви, че уважава решението на британските гласоподаватели, макар че се противопоставя на подобен ход, в интервюто от вторник каза, че гласуването сигнализира реакцията на британците към твърде бързото разрастване на Европейския съюз и то „без консенсуса, който е нужен“.

Най-добрият начин да се мисли за това е, че е натиснато копчето за пауза на проекта за пълна европейска интеграция“, каза той за NPR.

Това ще бъде момент, когато цяла Европа казва 'Да си поемем дъх и да видим как да поддържаме част от националните си идентичности, как да запазим ползите от интеграцията и как да се справим с част от чувството за неудовлетвореност у нашите гласоподаватели'“, каза още Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Баси кефа за Маймунчев...България - втора Украйна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
То това ако се случи, ще предизвика открита война с Русия :-D :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
Ако Обама не вижда очевидната връзка между: от една страна финансовите и икономически проблеми (несигурност, волатилност) конкретно около Brexit, "паузата" в интеграцията (а всъщност дезинтеграцията) на ЕСи от друга - политическото решение за излизане от НАТО, то очевидно е съучастник в това, което следва като действие наистина в трансатлантическият съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
baba_meca
преди 7 години
Напълно нормална реакция на пазарите, дори е слаба бих казал...Ами ако утре DE,FR или някоя друга голяма страна напусне ЕУ...Все пак световна сила се разпада в момента. Разбирам от БГ да се отцепят Варна и Бургас например и да са спокойни световните пазари,но тук е друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още