IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 40 турски военни, служещи в бази на НАТО, са поискали убежище в Германия

Според "Шпигел" повечето от военните са висши офицери и са били освободени от постовете си след проваления опит за преврат в Турция през юли 2016 г.

16:09 | 28.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Около 40 турски военни, служещи в бази на НАТО на територията на Германия, са подали молби за политическо убежище, съобщава списание "Шпигел", цитирано от БТА.

Според изданието повечето от военните са висши офицери и са били освободени от постовете си след проваления опит за преврат в Турция през юли 2016 г.

Федералната служба за миграция и бежанци е съобщила, че техните молби ще бъдат разгледани по обичайния ред.
"Няма съмнение, че не можем да изпратим тези военни обратно в Турция. Там веднага ще ги вкарат в затвора", казва за "Шпигел" Щефан Майер, експерт в Бундестага по вътрешнополитическите въпроси.
По-рано бе съобщено, че канцлерът Ангела Меркел ще бъде на официално посещение в Турция на 2 февруари.

Засега няма коментари от страна на представителите на НАТО.

Ройтерс припомня, че се наблюдават обтегнати отношения между съюзниците в НАТО заради редица проблеми. Те включват твърденията, че турски духовници извършват шпионаж в Германия, опасенията за репресии над дисиденти в Турция, както и обвиненията от страна на Анкара към Берлин, че прикрива бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още