IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една стъпка към решаването на газовия конфликт между Русия и Украйна

Украйна може да закупи към 4 млрд. куб. метра руски природен газ за зимата

22:29 | 21.10.14 г. 6
Още една стъпка към решаването на газовия конфликт между Русия и Украйна

Русия може да достави 4 млрд. куб. метра природен газ на цена от 385 долара за хиляда куб. метра за Украйна през зимния сезон. Този коментар направи комисарят по въпросите на енергетиката на ЕС Гюнтер Йотингер след тристранната среща между ЕС, Русия и Украйна, провела се в Брюксел.

На този етап още няма подписано официално споразумение, а разговорите ще продължат на 29 октомври, отново в Брюксел. Дотогава ЕС и Украйна ще търсят начин да финансират задълженията на Киев за доставките, съобщиха от Комисията. 

По думите на руския министър на енергетиката Александър Новак през пролетта Русия и Украйна могат да пристъпят и към договаряне на „летни” цени на газа. Киев настоява за 325 долара за хиляда куб. метра, припомня РИА Новости.

На днешната среща летният сезон не е бил обсъждан, коментира още Новак. „Смятаме, че като начало трябва да решим въпроса за текущите доставки през предстоящата зима”, обясни още той.

По данни на руското Министерство на енергетиката Украйна трябва да плати 1,45 млрд. долара, какъвто е размерът на задълженията на Киев за доставките на газ за периода ноември – декември 2013 година. Едва след това ще може да разчита на нови доставки.

Плановете на Украйна са през ноември да купи 2 млрд. куб. метра газ за 770 млн. долара, съобщи още Новак. В същото време той посочи, че все още обемът на доставките за Украйна за зимния сезон е „неясен”. Киев не обяснява и какъв ще е източникът на финансиране на зимните доставки.

Руският енергиен министър сочи като възможност „Нафтогаз” да вземат мостови заеми или гаранции от европейски банки, от европейски институции или директно от бюджета на Европейската комисия, за да платят за газа.

Александър Новак съобщи след срещата в Брюксел, че "Газпром" анализира и правната страна на въпроса за реверса на газовия поток и доставките за Украйна от Полша и Словакия. Според него тази възможност не е предвидена в договора за доставка на природен газ, подписан между "Газпром" и газовите компании на Полша и Словакия и може да се определи като незаконна. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
И още нещо - това, което се опита да направи България с Южен поток беше опит да стане и за Русия и за Европа поне толкова важна, колкото Украйна и да започне и нас някой да ни забелязва на картата. Защото единствената стойност на Украйна за Европа е ролята й на транзитна територия и това е вече достатъчно за ЕС да се ангажире до толкова с тази пропаднала и измислена държава, че да се простреля в крака заради нея, докато заради нас, във васалното ни и доброволно наведено положение, едва ли ще се почеше и по ***, ако тук заумираме от студ и глад! Питай тези, които се облажиха от европейската солидарност след природните бедствия! И комисарят наш, и пак кукиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Украинците, воювайки с Москва постигнаха цени на газа от $470/1000 м3. След като направиха заложник цяла Европа и цените на газа за Украйна станаха кауза на всички европейски лидери, които потрошиха една торба пари на европейските данъкоплатци да организират срещи за да се пазарят с руснаците, накрая с ресурсите на целия ЕС и немалко на УСА, постигнаха $385. Преди да започнат да воюват, само преди 10 месеца имаха цена от $265 и получиха $3 млрд. за да не се затрудняват да я плащат и нея. Сега ще видим кой колко ще им даде, защото руснаците освен кеш, хранеха с поръчки и внос цялата икономика на Украйна.И не требва много пипе, за да се усетиш и да не сравняваш България с Украйна! Нито харчим колкото Украйна, нито транзитираме толкова, нито говорим като майчин руския език. Но и те ке се докарат до нашето дередже, споко! Щом се хванаха първо с руските паметници, значи са поели по нашия път! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
"Нашия" газ не минава ли през украина? И през румъния? Много ясно че ще е по-скъпо, трябва да се плаща за революции. Като не щете тръба през черно море, ще се плащат транзити и печалби на посредници. Иначе сте големи капиталисти тука, ама като ви кажат че трябва да плащате - не сте съгласни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Украиците воювайки с Москва постигат по добри цени за газта от колкото България, която наруши дори европейското законодателство, само и само да обслужи руските интереси в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Уж, лоши тези руснаци а без тях не могат. Да направят като нас! Да станат енергонезависими от Русия. Да се откажат от руския газ и да минат на патагонски втечнен или газообразен! :))))) Най добре да преместят Украйна, заедно с Белия дом на Порошенко , между Мексико и САЩ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Стъпка след стъпка, крачка след крачка, среща след среща, хиляди, десетки хиляди, стотици хиляди евра в разходки из цяла Европа, едно дълго пътуване до революционното откритие, че за газа трябва да се плаща и ако не се плаща, газ немааа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още