IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Европа финишираха на червена територия

Пазарните участници се надяват след заседанието в четвъртък президентът на ЕЦБ Марио Драги да сигнализира дали банката ще разшири програмата си за стимули

19:17 | 17.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари приключиха първия ден от борсовата седмица на червена територия, тъй като инвеститорите остават предпазливи преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък, съобщи CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 финишира с 0,73% спад, като всички сектори отчетоха понижения.

Пазарните участници се надяват след заседанието в четвъртък президентът на ЕЦБ Марио Драги да сигнализира дали банката ще разшири програмата си за стимули, която по план би трябвало да продължи до края на март 2017 г.

Доходността по германските 10-годишни облигации се повиши в понеделник до най-високото си ниво от близо четири месеца насам. В сферата на макроикономиката финалното четене на данните на Евростат потвърди, че инфлацията в еврозоната през септември е 0,4% на годишна база.

На фона на минорните настроения на европейските борси като цяло банковият сектор отчете повишения. В събота беше одобрено сливането на италианските банки Banco Popolare и Banca Popolare di Milano. Акциите на втората поевтиняха с 4%, а тези на Banco Poplare останаха без промяна. Други италиански банки получиха стимул от надеждите, че сделката ще помогне на целия сектор. Banca Popolare dell'Emilia Romagna добави 4% към цената на акциите си.

Френският производител на автомобили Peugeot компенсира по-ранните загуби и в крайна сметка финишира на зелена територия, след като обяви, че купува дял във втория по големина онлайн търговец на коли във Франция. По-рано акциите на Peugeot поевтиняха след твърденията, че компанията планира да съкрати над 2 000 работни места следващата година. От автоконцерна отказаха коментар.

Една от най-добре представящите се компании в Европа беше британската енергийна компания Drax Group, чиито акции поскъпнаха с 4,5% след като Credit Suisse повиши прогнозата си за акциите. От друга страна, образователната фирма Pearson изтри 8% от цената на акциите си, след по-лоши от очакваното данни в тримесечния отчет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
крас
преди 7 години
Абе РАДИ,Виж какво се случва с най голямата немска банка - ДОЙЧЕБАНК!!Хедж фондове са изтеглили парите си от "Дойче банк" !!БАНКАТА Е ФАЛИРАЛА!!ЗАЩО ТОВА НЕ ГО ОТРАЗЯВАТЕ БЕ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още