IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Commerzbank се понижава, но по-малко от очакваното

Нетната печалба спада с 5,2% до 183 млн. евро, тъй като банката е заделила повече средства за проблемни заеми в индустрията на търговското корабоплаване

11:24 | 09.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Втората по големина търговска банка в Германия Commerzbank отчете тримесечни резултати, които надминаха очакванията. Банката увеличава клиентите си и извлича полза от продажбата на активи, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба се понижава с 5,2% до 183 млн. евро, тъй като банката, базирана във Франкфурт, е заделила повече средства за проблемни заеми в индустрията на търговското корабоплаване. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакваха печалбата да е 170,3 млн. евро.

Съотношението на базов собствен капитал от първи ред (CET1), което е ключов показател за финансова стабилност, се повишава с половин процентен пункт. 

„Количеството заделени средства за загуби от кредитиране беше в унисон с очакванията, но силното повишение на CET1 беше приятна изненада“, коментира Нийл Смит, анализатор в Bankhaus Lampe, и препоръчва покупка на акции на Commerzbank.

В отговор на ниските лихвени проценти и по-строгите регулации главният изпълнителен директор Мартин Цилке заяви през септември, че планира съкращаване на 9 600 работни места, спира дивидентите и свива търговията с ценни книжа. Това е най-голямата реформа в Commerzbank от финансовата криза насам. През следващите 4 години Цилке планира да увеличи клиентската база от физически лица с 2 милиона души.

Акциите на Commerzbank пoевтиняват с 1,55% на борсата във Франкфурт към 10:50 часа българско време.

Звеното за частни и малки корпоративни клиенти добавя около 140 хил. нови клиенти през четвъртото тримесечие. През този период оперативната печалба на това подразделение расте с 3,5% на годишна база, след като понижените разходи компенсират спадащите приходи. Звеното за корпоративни клиенти отчита скок от 40% в оперативната печалба.

Планираните мерки за преструктуриране, включително съкращаването на работни места, би трябвало да свият разходите до 6,5 млрд. евро и така съотношението разходи към печалба да падне под 66% до 2020 г. Commerzbank не предвижда да поднови изплащането на дивиденти, докато не проведе по-голямата част от съкращенията на персонала през 2019 г.

Отрицателните лихвени проценти понижават нетната печалба от лихви с брутни 277 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още