IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът "Юнкер" е вкарал 50 млрд. евро инвестиции в икономиката на Европа

Според еврокомисар Георгиева най-важният приоритет остава увеличаването на инвестициите в Европа

13:40 | 31.10.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Планът „Юнкер” постигна значителен резултат за 2015г. – 50 млрд. евро допълнителни инвестиции в икономиката на Европа, каза заместиник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева в интервю за предаването „Събота 15” по БНР, предава агенция Фокус.

"Първият и най-важен приоритет беше и остава да се увеличат инвестициите в Европа, за да има повече работа за хората, да имаме по-конкурентоспособна икономика и успехите са налице”, коментира Георгиева относно изминалата вече година от избирането на настоящата Европейска комисия.

„Не много забележими, защото вниманието ни е насочено и с основание към кризата с бежанците в момента, но планът „Юнкер” не само вече работи, а и има значителен резултат за 2015г. – 50 млрд. евро допълнителни инвестиции в икономиката на Европа. Това за комисията и Европа е голямо постижение и е голямо постижение лично за мен”, заяви Кристалина Георгиева.

"Тези 100 млн. евро, с които влязохме вече са в България и ще имаме разбира се и други проекти. Ние сме една от страните, където планът „Юнкер” първи заработи с кредити за малки и средни предприятия", допълни Георгиева.

"Освен плана „Юнкер”, второто нещо, което виждаме, че вече върви напред и работи са действията, свързани с разширяването и задълбочаването на вътрешния пазар. Общият ни пазар за нас е най-голямата конкурентна сила на ЕС", допълни тя.

По отношение на капиталовия пазар тя уточни, че има приета програма, определени са и параметрите на „Енергийния съюз” и по някои от параметрите в областта на газовите връзки, като вече има възможност да се работи като един пазар с конкретни проекти и програми, които се изпълняват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
За инвестициите разбрахме, а какво става с вредите нанесени от плана Юнкер?? Защо няма нито един икономист, който да измери емпирично колко струва "интеграцията" не бежанците годишно, който Юнкер кани в Европа?? Страхувам се, че числото ще повече от 50 млрд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
alexx
преди 8 години
От този план Юнкер в БГ не сме видяли и цент, така че какво ни грее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още