IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подадените в България молби за убежище са намалели през второто тримесечие

За периода молбите в ЕС като цяло се увеличават, премиерът на Унгария призовава за депортиране на всички нелегални мигранти в лагери извън Съюза

15:12 | 22.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Подадените в България молби за убежище са намалели с 13% през второто тримесечие на годината спрямо първото до 3 505, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Така България е приела 490 мигранти на 1 млн. жители, изчисляват от службата.

Като цяло в Европейския съюз (ЕС) подадените през второто тримесечие молби за убежище се увеличават с 6%. ЕС е приел 305 715 бежанци.

Най-силен ръст на подадените молби е отчетен в Естония – почти седем пъти. Тройно са се увеличили молбите в Лихтенщайн, над 2,5 пъти – в Латвия, а повече от два пъти – в Гърция и Унгария, отчита Евростат.

Същевременно най-силен спад на подадените през второто тримесечие молби за убежище се отчита в Словения – 77%, както и в Дания (-59%) и Финландия (-53%).

За периода април-юни първите регистрации на бежанци са били най-много в Германия – почти 187 хил. души, което е 61% от всички в ЕС. Следва Италия с 27 хил. души, Франция със 17 800 души, Унгария с 14 900 души и Гърция с 12 хил. души.

Съпоставени с населението на държавите, най-много мигранти е приела отново Германия – 2 273 на 1 млн. души население. Следва Унгария с 1 517 души на 1 млн. души население, Австрия с 1 241 души и Гърция с 1 113 души.

Най-ниско е съотношението в Словакия – 2 души на 1 млн. души население, Румъния – 11 души, Португалия – 15 души, Литва – 24 души, Чехия и Естония – по 26 души на 1 млн. души население.

Междувременно премиерът на Унгария Виктор Орбан коментира, че ЕС трябва да залови и депортира всички нелегални имигранти и да ги събере в бежански лагери под европейски надзор извън границите на Съюза, откъдето да кандидатстват за убежище.

Според него това би могло да бъде остров или крайбрежна зона в Северна Африка, като сигурността и снабдяването трябва да бъдат гарантирани от ЕС.

“Трябва да създадем големи бежански лагери извън ЕС, с въоръжена охрана и финансова издръжка, осигурена от Съюза. Всички, които са дошли нелегално, трябва да бъдат заловени и депортирани там. Там те могат да подадат молба за убежище”, коментира Орбан в интервю, публикувано днес в новинарския сайт "Ориго", цитиран от БТА.

По думите му това е "тежка морална задача", но е единствената алтернатива на мигрантите да останат в Европа, да бъдат разселени из континента и да не създават по-нататъшни проблеми. 

Релокацията е упражнение по безполезност, понеже тези, които са искали да бъдат в Германия, веднага ще се върнат там след разселването им, смята Орбан. "Има само едно решение, изгодно за всички - и за нас, които още не сме в затруднение, понеже се защитихме, и за страни като Германия, които вече са загазили: "Вън (мигрантите) от Съюза", заяви Орбан. 

Той отново посочи, че външните граници на ЕС трябва да бъдат укрепени, за да не се допусне повтарянето на мигрантската вълната от 2015 г. "Границите трябва да се използват, защото ни пазят. Някои си въобразяват свят без граници. Аз съм от онези, които не желаят да видят световната цивилизация променена", казва Орбан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още