IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия одобри спасяването на банка Banif

Планът за спасяването ѝ е на стойност 2,3 млрд. евро

21:25 | 23.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Планът за спасяване на банка Banif на стойност 2,3 милиарда евро днес бе одобрен от португалския парламент благодарение на вота на Социалистическата партия и въздържането от гласуване на десноцентристката опозиция, предава Франс прес, цитирана от БТА.

В неделя вечер централната банка на Португалия обяви инжектирането на държавни пари в Banif, малка затруднена банка, продадена за 150 милиона евро на испанската Santander след прочистване на проблемните активи.

Banif вървеше направо към ликвидация, оправда решението пред депутатите министърът на финансите Мариу Сентену.

Според социалистическото правителство сумата, инжектирана в Banif, се обяснява с обезценката на активите, продадени на Santander, и със завишените изисквания на Европейската централна банка за собствения капитал от 1 януари.

Между януари и септември тази година Португалия е намалила бюджетния си дефицит до 3,6 на сто от брутния вътрешен продукт, обяви днес Националният статистически институт (Ine). Целта показателят да бъде сведен под 3 процента в края на годината обаче е силно възпрепятствана от помощта за Banif, която ще вдигне дефицита с над един процентен пункт, твърдят управляващите в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още