IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за спасителния план за Гърция ще продължат в Атина

Гръцкото правителство е приело да превърне в закони мерките, позволяващи да бъдат изпълнени бюджетните цели, определени от европейските кредитори

21:10 | 20.02.17 г.
<p>
	<em>Отляво надясно: Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан, гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос и еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси по време на срещата в Брюксел. Снимка: Ройтерс</em></p>

Отляво надясно: Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан, гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос и еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси по време на срещата в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри на 19-те страни от еврозоната се съгласиха представителите на институциите, които правят преглед на спасителния план за Гърция, да се върнат в Атина, за да обсъдят в детайли необходимите реформи, предаде AP.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви днес, че финансовите министри на еврозоната ще работят с гръцките власти по допълнителен пакет от структурни реформи, които затруднената финансово страна трябва да направи.

Съгласуването на пакет от мерки, включващи данъчната система, пенсионната система и пазара на труда, ще помогне да бъдат отблокирани още заеми за Гърция от спасителната програма. Без парите страната е изправена пред фалит и потенциално излизане от еврозоната това лято, посочва AP.

Дейселблум обяви също, че има споразумение за преместване на фокуса на политическия микс от икономии към дълбоки реформи. Това бе и един от призивите на Международния валутен фонд.

Гръцкото правителство е приело да превърне в закони мерките, позволяващи да бъдат изпълнени бюджетните цели, определени от европейските кредитори, съобщиха днес информирани източници, цитирани от AFP.

Министрите на финансите от еврозоната и Гърция се споразумяха да възобновят преговорите по прегледа на спасителния план идната седмица, след което бързо да ги приключат, предаде и Ройтерс, като се позова на представител на гръцкото правителство.

"Споразумението включва неприкосновеното условие, поставено от гръцката страна, да няма повече нито едно евро икономии", е уточнил правителственият източник.

Гърция се съгласи да издаде закони за реформите, които ще бъдат приети от 1 януари 2019 година, при условие че финансовото въздействие ще бъде неутрално, е посочил официалният представител.

По думите му технократите, представляващи кредиторите, ще се върнат в Атина веднага след 27 февруари с цел "да завършат споразумението на техническо равнище до няколко дни".

В кулоарите на днешната среща в Брюксел дипломат, цитиран от ТАСС, е отказал да уточни същината на направените от Гърция отстъпки, подчертавайки само, че са от технически характер.

МВФ ще участва в спасяването на Гърция, обяви германският финансов министър

Международният валутен фонд "ще вземе участие" в следващото изплащане на спасителни средства за Гърция. Това съобщи днес германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Идеята за спасителен пакет без МВФ е теоретична на този етап", посочи Шойбле в Брюксел, където днес заседава Еврогрупата.

Междувременно ТАСС съобщи, че МВФ връща в Гърция експертната си мисия, като се позова на изявление на представител на Фонда.

Приветстваме успеха на гръцките власти по въпроса за удовлетворяване на исканията на (международните институции) по ключови въпроси. В тази връзка се договорихме да отправим обратно (в страната) мисията си, е посочил представителят на МВФ.

От МВФ все пак подчертават, че "за отстраняване на разногласията по други важни проблеми, е необходимо да се постигне по-голям напредък".

Темата за дълговете на Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още