IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на Peugeot обяви първия си дивидент от шест години

Компанията повиши средносрочната си цел за рентабилност след почти двоен ръст на годишната печалба

09:55 | 23.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

PSA Group, френският производител на автомобили, който води разговори за закупуването на Opel от General Motors, обяви първия си дивидент от шест години и повиши средносрочната си цел за рентабилност в четвъртък след почти двоен ръст на годишната печалба, съобщава Ройтерс.

Базираният в Париж производител на Peugeot и Citroen обяви, че по-силното ценообразуване, продажбите на модели с по-висока спецификация и икономиите са повишили автомобилния оперативен марж до рекордните 6% миналата година от 5% през 2015 г.

Групата повиши целта за автомобилния си марж до средно 4,5% за периода 2016-2018 г. Компанията обаче отказа да коментира детайли около продължаващите разговори за придобиването на Opel.

Нетните парични потоци от 6,8 млрд. евро на PSA позволяват на компанията да прави „печеливши инвестиции в интерес на нашите акционери“, каза главният финансов директор Жан-Батист дьо Шатийон в телефонен разговор с репортери.

Той обаче добави: „На този етап не мога да имам сигурност за резултата от тези разговори“.

Френската група и базираната в Детройт GM потвърдиха на 14 февруари, че водят разговори за обвързването на PSA и Opel, за да създадат втория по големина производител на автомобили в Европа по продажби след Volkswagen.

PSA очаква сделката да доведе до общи продажби на 5 млн. превозни средства в периода между 2020 и 2022 г. и до икономии между 1,5 и 2 млрд. евро, казват източници на Ройтерс в сряда.

Нетната печалба е скочила с 92% до 1,73 млрд. евро миналата година, заяви PSA. Текущата оперативна печалба се е увеличила с 18% до 3,235 млрд. евро при приходи от 54 млрд. евро, които са намалели с 1,1%.

Това е над очакванията за текуща оперативна печалба от 3,14 млрд. евро и приходи за 53,7 млрд. евро, базирани на медианни оценки на 13 анализатори, анкетирани от Inquiry Financial.

Под управлението на главния изпълнителен директор Карлос Таварес PSA се възстанови от ръба на фалита през 2014 г. и държавния спасителен заем, достигайки до рекордни нива на рентабилност благодарение отчасти на програма от съкращения, стартирана от предшественика му Филип Варен.

Спешни икономии в бюджета за развитие оставиха дупка за бъдещите нови модели, която едва сега започва да се запълва.

С разработки на нови продукти в ранен етап PSA заяви, че подобряването на ценообразуването е допринесло с 365 млн. евро към печалбата от 2016 г. Икономиите при изкупуванията, производството и режийните разходи са довели до още 863 млн. евро.

PSA е предложила дивидент от 0,48 евро на акция върху печалбата от 2016 г., което е първото подобно плащане от 2011 г.

Компанията заяви, че очаква „стабилно“ търсене на европейския, латиноамериканския и руския пазар тази година, а китайският ще се разрасне с нови 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още