IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият сектор във Франция не планира повече инвестиции през 2017 г.

Мнозина икономисти считат проучването на статистическата служба (INSEE) за сигнал за инвестиционните намерения

16:50 | 08.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Мениджърите във френските промишлени компании планират да се въздържат от увеличаване на инвестициите през следващата година, сочат резултатите от проучване, цитирано от Ройтерс. По този начин те попарват надеждите на правителството за по-силно икономическо възстановяване.

Мнозина икономисти считат проучването на статистическата служба (INSEE) за сигнал за инвестиционните намерения. Изследването се следи и от правителството, което се надява бизнес инвестициите да задвижат възстановяването във втората по големина икономика в еврозоната.

Компаниите в сферата на производството казват, че през 2017 г. ще оставят инвестициите на същото ниво като тази година заради мрачните очаквания в транспортния сектор. Това би представлявало значително забавяне след 5-процентовия ръст, който се очаква тази година.

Очакванията за изменението тази година всъщност бяха понижени. В проучването от август прогнозите бяха за 6 на сто.

Проучването ще помрачи и целевото ниво на властите за икономическия ръст през следващата година, което е 1,5 на сто. На тази оценка се основава и последният закон за бюджета преди президентските избори през 2017 г.

Финансовият министър Мишел Сапен призна миналия месец, че правителството няма да успее да постигне целта си за растежа тази година - също 1,5%, след като данните за БВП през третото тримесечие бяха под очакванията.

Според някои икономисти все още е прекалено рано да се вадят изводи от проучването за инвестиционните намерения, въпреки че като цяло резултатите са слаби.

Икономистът от Coe-Rexecode Денис Феран посочва, че по същото време миналата година икономистите планираха 3% ръст на инвестиционните разходи през 2016 г., които по-късно бяха повишени. Той очаква през 2017 г. икономическият растеж да е 1,1%.

INSEE посочва още, че оценката за 2017 г. се базира на отговорте на две трети от запитаните мениджъри. За сравнение, миналата година са отговорили 90%, което също е сигнал, че компаниите в промишлеността в страната все още нямат ясни планове.

Инвестициите в производството съставляват една четвърт от всички инвестиционни разходи, които от своя страна генерират 12% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още