IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протести в Брюксел преди срещата на Доналд Тръмп с НАТО

Борбата с тероризма, участието на НАТО в Афганистан и делът на разходите за отбрана са топ темите, които държавните лидери от НАТО ще обсъждат

08:57 | 25.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на 28-те страни членки на НАТО ще се срещнат за първи път с американския президент Доналд Тръмп на най-високия формат на алианса.

Срещата се очаква с голям интерес, след като по време на предизборната си кампания Тръмп нарече алианса „отживелица“. Впоследствие той промени оценката си и заяви, че алиансът се приспособява към по-общата мисия за борба с радикалните ислямисти.

"Ние ясно му показахме, че НАТО не е остаряла организация", каза белгийският премиер, цитиран от информационна агенция Белга, след срещата с Тръмп вчера. Имаше съмнения в политическата воля на Вашингтон да има отношения с Европа, но Тръмп показа желание да поддържа силна оста между Европа и САЩ, каза още Мишел.

Междувременно, докато американският президент бе на среща с членове на белгийското кралско семейство и с правителствени ръководители, в Брюксел близо 10 хил. души се събраха, за да изразят недоволството си от политиката му. Пацифисти, феминистки или антикапиталисти бяха дошли да покажат на Тръмп, че не е добре дошъл, съобщи БТА, като се позовава на AFP и DPA. 

След като бяха посрещнати на летището от премиера Шарл Мишел, президентът и съпругата му Мелания се отправиха с кортеж към двореца, за да се срещнат с краля на Белгия Филип и съпругата му кралица Матилда, както и с висши членове на правителството. Остатъка от деня Тръмп прекара в американското посолство,  предават агенциите.

Според организаторите на протеста демонстрацията срещу Тръмп е имала за цел да привлече вниманието към сексизма и расизма на президента, а също да разкритикува позициите му за климатичните промени и социалните права. 

Някои от участниците в проявата носеха плакати с текст "Без забрана, без стена" в знак на протест срещу опитите на Тръмп да попречи на граждани от няколко преобладаващо мюсюлмански страни да влизат в САЩ и срещу плановете му за изграждане на стена по границата с Мексико. Някои демонстранти бяха в костюми на Статуята на свободата.

По-късно в четвъртък Тръмп ще се срещне с представители на ЕС, а по-късно ще участва в среща на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО. Главните теми, които ще обсъждат, са борбата с тероризма, участието на НАТО в Афганистан и делът на разходите за отбрана. Президентите ще решават дали и как да се разшири участието на алианса в борбата срещу тероризма и в частност с „Ислямска държава“ (ИДИЛ) само два дни след атаката в Манчестър, които отнеха живота на 22-ма души

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още