IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противници на Brexit предупреждават за хаос в икономиката след референдума

Това беше историческа грешка на Камерън, заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн

10:18 | 19.06.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Референдумът за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС) наближава и противниците на Brexit предупреждават, че след 23 юни може да последва хаос в икономиката.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн смята, че Brexit може да предизвика сходни действия и на други страни членки в Източна Европа. Той заяви това в интервю за германския в. "Тагесшпигел ам зонтаг", цитирано от Ройтерс. 

"Не може да се изключи вероятността евентуален Brexit да породи ефект на доминото в Източна Европа", каза министърът.

Историческа грешка беше премиерът Дейвид Камерън дори да си помисли да свика референдум за британското членство в ЕС, подчерта той.

Дори на референдума на 23 юни Великобритания да реши да остане в ЕС, това няма да реши проблема, произтичащ от отрицателното отношение на британците към Евросъюза, подчерта Аселборн.

Излизането на Великобритания от ЕС може да бъде събитие, съпоставимо с краха на американската банка Lehman Brothers, заявява финландският министър на финансите Александер Стуб в интервю за в. "Файненшъл таймс", цитирано от ТАСС.

Напълно е ясно, че в икономиката ще започне хаос, ако британците гласуват за напускане (на ЕС), посочва министърът.

Препратката към случилото се с американската инвестиционна банка е разбираема - именно нейният крах през 2008 г. стана катализаторът за разпространението на финансовата криза извън САЩ.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще стане "еднопосочен билет" и необратимо ще повлече след себе си "много тежки последствия за британската икономика", казва от своя страна британският премиер Дейвид Камерън в интервю, публикувано във вестник "Сънди таймс" и цитирано от ТАСС.

Камерън подлага на остра критика своите съпартийци консерватори Майкъл Гоув и бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, обявили се за излизане от ЕС, като ги обвини, че в своята агитационна кампания използват "неправдоподобни" изявления.

"Първото е, че Турция ще се присъедини към ЕС; второто - че ние изпращаме по 350 млн. паунда (500 млн. евро) всяка седмица в (бюджета на) ЕС; и третото - че съществуват планове за създаване на европейска армия, а Великобритания ще бъде заставена да се присъедини към нея", посочи премиерът.

Вестникът подчертава и думите на Камерън, който ръководи кампанията за оставане в ЕС, че той ще остане на поста си, дори ако британците подкрепят Brexit.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Alx
преди 7 години
За сега може да се размине, но не започне ли реформа в ЕС скоро може да има друг референдум и той вече да е успешен. Има няколко "дребни" неща които дразнят англичаните (или поне тези с които съм общувал) и това са Турция в ЕС , политиката на Меркел да напълни Европа с мюсюлмани, и правилата и законите които им спускат и налагат от Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Gold Zombie
преди 7 години
Време е 2016-та да стане по-интересна :)Дори исторически погледнато (още от Средновековието), повече значими социално-политически "скокове" в парадигмата са ставали точно на острова. Подходящо място е някак си.Като оставим настрана този ведър оптимизъм обаче, най-вероятно няма да има Брекзит. Просто не е част от "скрития дневен ред"... или поне така ми се струва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още