IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ранени и липсващи при експлозия в завод на BASF

Компанията се опитва да установи причината за случилото се и броя на ранените или изчезналите

16:01 | 17.10.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Два инцидента в заводи на германския химически концерн BASF доведоха до раняването на десетки хора, предават DPA и Ройтерс. Към 12,30 часа българско време в Лудвихсхафен по време на работа над тръбопровод се стига до експлозия, като все още няколко души се издирват, обявиха от компанията и местните власти.

Доброволци от целия регион са на мястото на инцидента, включително специален екип пожарникари от Манхайм. Жителите са помолени да останат по домовете си, да държат затворени вратите и прозорците и да изключат вентилацията и климатизацията. В северната част на Лудвихсхафен са били включени и сирените на гражданска защита, пояснява говорител на града. В пожарната на града е сформиран и кризисен щаб. 

Базираната в Лудвихсхафен компания съобщи, че се опитва да установи причината за случилото се и броя на ранените или изчезналите, докато над химическия комплекс се носи голям облак дим.

Според местното радио Suedwestrundfunk е имало експлозия на танкер, който се е намирал на док в пристанище на компанията на река Рейн. Говорителка на компанията също твърди, че експлозията е станала на пристанище на BASF в Лудвихсхафен, използвано за товарене на запалителни течности и втечнен газ.

В интернет страницата на съседния град Манхайм се съобщава, че не може да се изключи появата на облак с дим над града. И там хората са призовани да държат затворени прозорците и вратите като предпазна мярка.

В пристанището Nord според данни на BASF се доставят и обработват запалими течности и втечнени под налягане газове. По данни на компанията количеството им е 2,6 милиона тона на година. Пристанището е от голямо значение за доставката на суровини за компанията.

Това е вторият инцидент за деня за концерна, след като още към 9,30 сутринта българско време в Лапертхайм, където BASF също има завод, се стигна до експлозия на филтър на система за обработка на пластмасови добавки, при което според компанията са били ранени четирима служители. Не се е стигнало до замърсяване на околната среда.

На борсата книжата реагираха на новината с леко понижение. Към 15,40 часа българско време акциите на BASF отчитат спад от 0,84% до 78,45 евро за брой, докато индексът DAX е надолу с 0,4%, показва справка на Investor.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Това е работа на Парапутин! Изчекайте брифинга на Държавния департамент, около обед вече ше са им спущили тезисите... От щаба на Клинтън вече призоваха международната общност да порицае поредното престъпление на кремълския сатрап! хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 7 години
гледам линка където си го написал даже и ти ... гледам картата на европа ... Валония не е в Германия все още (въпреки че по едно време беше :):)), явно от чесане на коне не си ходил на училище, което е нормално за малцинствата от които си част :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 7 години
и тая опорка е слаба, точно днес имаше статия че в германия са го одобрили, дай нова ! .... с падането на рублата ви пада и качеството :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 7 години
не се замисляй, болката се вижда от тук ;) не си причинявай това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 7 години
расисте, пак ли страхуваш хората ... случаеност ? не, комплекс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още