IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой мигранти пристигат в Италия от Северна Африка

Балканският път е затворен и това прави морето най-важният маршрут за мигрантите, които искат до достигнат Стария континент

13:46 | 29.11.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Спасени от удавяне бежанци на остров Сицилия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Спасени от удавяне бежанци на остров Сицилия. Снимка: Ройтерс

Над 1400 бежанци са били спасени край либийския бряг в понеделник, предава Deutsche Welle. По-голямата част от тях са били открити в претъпкани надуваеми лодки. Всички те са се стремели да достигнат Италия. В спасителната акция, която се е провела в понеделник, са взели участие както италиански, така също и чуждестранни плавателни съдове.

Броят на мигрантите от Северна Африка, които искат да достигнат Европа, прекосявайки Средиземно море, достигна междувременно рекордни стойности.

По данни на италианските представители над 171 хил. души са пристигнали на Ботуша от началото на годината насам. В предишната рекордна година (2014 г.) в полуостровната страна влязоха малко над 170 хил. души. По данни на ООН от началото на годината насам около 4 690 бежанци са намерили смъртта си в опит да достигнат Европа

 

 

Новопристигналите мигранти повишават натиска върху италианската система за прием и настаняване на бежанци. В италианските приемни центрове трябва да бъдат настанени над 175 хил. души. В понеделник на експертна среща в Атина европейският комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос призова процесът по разселване на мигранти от Гърция и Италия да се ускори.

 

 

 

 

По данни на италианското Министерство на вътрешните работи по-голямата част от пристигащите в европейската страна мигранти са от Нигерия, Еритрея, Судан и Гамбия. Новата мигрантска вълна е улеснена от хаотичната ситуация в Либия.

Същевременно ситуацията с Балканския маршрут изглежда спокойна, благодарение на постигнатата договорка между Турция и ЕС. Тревожен обаче е фактът, че в последно време турският президент Реджеп Тайп Ердоган неколкократно заплаши ЕС, че ще прекрати договора едностранно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
igigov
преди 7 години
пак цифрите нямат нищо общо с графиката, над 1 мил. инженери се виждат от 2014г. За 2015 явно ги е страх да побликуват данните и още се чудят как да ги редуцират до "необезпокоителни" нива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Коментарът е изтрит заради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още