IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите от изборите в Холандия вдъхнаха оптимизъм на европейските борси

Повечето сектори и основни борси приключиха с повишения

19:13 | 16.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари приключиха с повишения в четвъртък след загубата на популистката и антиевропейска Партия на свободата на изборите в Холандия, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с повишение от 0,6% като повечето сектори и основни борси приключиха на зелено. Лондонският FTSE 100 удари рекордно ниво от 7418 пункта по време на сесията.

Секторът на суровините поведе печелившите с ръст от над 3,8% след новината, че индийският предприемач Анил Агарвал прави личен залог върху Anglo American на стойност до 2 млрд. паунда (2,4 млрд. долара). По-голямата част от най-добре представилите се акции в четвъртък са част от сектора на суровините. Акциите на Anglo American поскъпнаха с 8,2%, на Fresnillo с 5%, а на Antofagasta с 4,4%.

Банковият сектор също отбеляза силни резултати по време на сесията в четвъртък. Индексът Euro Stoxx Banks се повиши с 1,1%, което означава, че банките от еврозоната са успели да се възстановят от загубите от глобалното разпродаване в края на 2015 г. Секторът печели от повишаването на лихвените проценти, положителните икономически данни и успокояването на настроенията около популизма.

Английската централна банка остави лихвените си проценти без промяна в четвъртък, но един от деветте члена на комисията гласува за увеличаването им. Паундът се търгуваше с повишение спрямо долара след новината – за 1,234 долара.

По-рано през деня Норвежката централна банка също реши да остави без промяна лихвените проценти.

На корпоративния фронт акциите на германската авиолиния Lufthansa поскъпнаха с 4%, след като отчете печалба за миналата година от 1,75 млрд. евро, което е в съответствие с прогнозите. Превозвачът обаче добави, че очаква печалбата леко да се понижи през 2017 г.

Автомобилният производител Renault отчете спад в стойността на акциите си от 4%, след като регулаторите заявиха, че ръководителят на компанията Карлос Гон трябва да поеме отговорност в текущия скандал за манипулиране на дизеловите емисии.

Акциите на шведската софтуерна компания Hexagon поевтиняха с 2% в сутрешната търговия след новината, че главният ѝ изпълнителен директор е обвинен в търговия с вътрешна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още