IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Росатом": Реалистично е да построим 1000 гигавата ядрени мощности до 2050 г.

Ядрените централи могат да помогнат за значително намаление на емисиите парникови газове, изтъкна директор на руската държавна корпорация

12:41 | 18.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Като реалистични определи планове за строителство на 1000 гигавата ядрени мощности до 2050 година първият зам.-генерален директор на руската държавна корпорация "Росатом" Кирил Комаров. Той направи този коментар по време на изложение в столицата на Казахстан Астана, пише ТАСС.

Форумът е посветен на развитието на безвъглеродната енергетика.

Комаров посочи по време на изказването си, че ядрените централи могат да помогнат за значително намаление на емисиите парникови газове, но и да направят енергийния баланс устойчив.

Ядрените технологии се използват още и за развитие на медицината и селското стопанство, в Арктика и Космоса, коментира още ръководителят на "Росатом". Русия е единствената страна, която има ледоходи, задвижвани с ядрена енергия.

Ядрената енергетика не се противопоставя на възобновяемите източници, разказа още Комаров и допълни, че двете могат да бъдат развивани паралелно, "при благоприятни инвестиционни условия".

В "Росатом" вече развиват и на практика тезата за допълване на различните енергийни източници. Компанията започна да разработва свои вятърни турбини и в рамките на изложението "Атомекспо" в Москва през тази година дъщерната компания ОТЭК подписа споразумение с холандската Lagerwey за производството на турбини в Русия.

"Виждаме ефекта от тази синергия, когато нашите машиностроителни предприятия могат да получават заявки не само за производство на ядрени централи, но и за производство на вятърни турбини", коментира днес Комаров.

Той отново посочи, че при развитието на енергетиката в тази насока е важно да бъде намерен точният баланс и възобновяемите източници да не надхвърлят 40% от мощностите, за да бъде системата балансирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още