IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Росатом": Да не противопоставяме различните видове зелена енергия

Компанията разработи ядрено гориво за централи със западни технологии, отбеляза зам.-ръководителят Кирил Комаров

18:26 | 20.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Различните видове зелена енергия не трябва да бъдат противопоставяни една на друга, а да се допълват, коментира зам.-ръководителят на „Росатом“ Кирил Комаров по време на брифинг в рамките на Атомекспо. "Не трябва да говорим за слънце и вятър или ядрена енергия, а и слънце, и вятър, и ядрена енергетика", категоричен беше той.

Комаров поясни още, че в според оценки на експерти делът на възобновяемите източници в енергетиката не трябва да надвишава 40%, тъй като системата не би могла да бъде ефективно балансирана.

По отношение ни важните за "Росатом" проекти в последната година Комаров отбеляза постигнатото с България споразумение за изплащането на оборудването на АЕЦ "Белене". "Изключително сме благодарни, че в разумен срок се разбрахме за разплащането за оборудването на централата", каза той. 

Като успешни дейности през последните месеци той посочи още и новото поколение реактори (3+), които вече са в експлоатация, разрешението на Европейската комисия за АЕЦ "Пакш" в Унгария, както и развитието на плановете за АЕЦ "Аккую" в Турция, за която Комаров е уверен, че ще бъде "успешен проект".

На 19 юни в рамките на Атомекспо "Росатом" подписа споразумение с консорциум от три частни компании - Cengiz Holding, Kolin Insaat и Kalyon Insaat, които желаят да бъдат инвеститори в първата турска ядрена компания.

Консорциумът ще придобие 49% от акциите на проектната компания "Аккую Нуклеар". Финансовите параметри обаче няма да бъдат разгласени до подписването на окончателното инвестиционно споразумение, което се очаква да стане до края на 2017 година. През май турското правителство даде статут на стратегически инвестиционен проект за централата.

Проектът за разширението на АЕЦ "Пакш" беше одобрен от ЕК в началото на годината след оценка, че финансирането не представлява недопустима държавна помощ. До май 2018 година "Росатом" ще се опита да финализира изцяло проектирането на централата, посочи още зам.-ръководителят на руската корпорация.

По отношение на развитието на новите проекти Комаров отбеляза, че нито един от тях не може да се развива "толкова гладко, както на хартия", но няма непреодолими проблеми.

Компанията разработи и ново ядрено гориво за централи със западни технологии. Комаров посочи, че има интерес към него, тъй като операторите искат да диверсифицират доставките, а за "Росатом" това означава и ниша, която ще донесе допълнителен финансов приход.

Реално тази възможност се отваря след проблемите във френската Areva и в Westinghouse. Той допълни, че "не може да се радва" на проблемите в западните конкурентни компании, тъй като ги свързва партньорство от десетилетия.
Комаров отчете и новата насока за развитие на корпорацията за производство на вятърни турбини. Финансов партньор в тази дейност ще бъде "Газпромбанк".

По-рано днес Емин Аскеров, зам.-генерален директор за развитие на международния бизнес в ОТЭК, дъщерната компания на „Росатом“, която се занимава с неядрените дейности на корпорацията, даде и някои подробности за плановете за диверсифициране на портфолиото и излизането от ядрената сфера. В рамките на Атомекспо ОТЭК подписа споразумение с холандската Lagerwey за производството на вятърни турбини в Русия.

Целта е развитието на този сектор в Русия и насоката ще бъде към изграждането на паркове във вътрешността на страната, а не в крайбрежните зони. Това решение е било взето след проучване на географските условия.

Освен за вътрешния пазар, турбините могат да бъдат предлагани и в други държави като Аскеров вижда ниша в страните Източна Азия, Индия и др., които искат да развиват този сектор, но не могат да си позволят скъпата американска и европейска технология. "Росатом" гарантира с името си за качеството на своята продукция, категоричен беше още той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още