IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не отчита отлив на инвестиционен интерес заради санкциите

Чуждите инвеститори заявяват своята готовност да продължат работата в сферата на енергетиката, хранителната промишленост и високите технологии

17:34 | 20.10.14 г.
Русия не отчита отлив на инвестиционен интерес заради санкциите

Няма отлив на инвеститорски интерес от Русия заради наложените от Запада санкции, отчете министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев. В изявление след края на заседанието на Консултативния съвет по чуждите инвестиции, той коментира, че представители на 29 големи компании са участвали в разговорите през тази година.

От 1994 година ежегодно се провежда заседание на Консултативния съвет за чужди инвестиции, отбелязват от пресцентъра на руското правителство.

От стенограмата от брифинга след срещата става ясно, че разговорите не са били насочени към санкциите на Запада, а чуждите инвеститори са заявили своята готовност да продължат работата в сферата на енергетиката, хранителната промишленост и високите технологии.

Улюкаев представя и нов инвеститор, който взима участие в разговорите – сингапурската компания „Олам“, която е с интереси в областта на селското стопанство.

Министърът подчертава още, че разговорите по време на съвета са били насочени към подобряването на условията за развитие на бизнеса в Русия. Три работни групи са докладвали по темата и техните анализи са били свързани с намаляването на административните пречки, за развитието на пазарите и за данъчната политика.

Инвеститорите са поискали промени в областта на трудовото законодателство, опасното производство и закона за водоснабдяване и канализация. Имало е искания за максимално оползотворяване на възможностите за електронния документооборот, както и по отношение на взаимодействията с данъчните власти в Русия.

Атмосферата на разговорите е била „много дружелюбна, много коректна“, става ясно още от думите на Улюкаев.

Той е категоричен, че въпроси като паралелния внос и намаления рейтинг на Русия не са били обсъждани. Конкретни проекти също не са били посочвани по време на разговорите с чуждите инвеститори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още