IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще доставя въглища за Украйна при преференциални условия

Целта е да се стабилизира производството на електроенергия в Украйна

09:25 | 27.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Русия ще доставя въглища за Украйна при преференциални условия

Русия ще доставя 500 хил. тона въглища в Украйна на месец, съобщи руският вицепремиер Дмитрий Козак, цитиран от ТАСС. Целта е стабилизиране на производството на електроенергия в Украйна.

Доставките ще бъдат при преференциални условия – на същите цени като на вътрешния пазар в Русия, допълни още Козак. По негови думи вносът е поискан от украинска страна.

Руската агенция напомня, че в петък на съвещание с новоназначени губернатори в Украйна президентът Петро Порошенко е съобщил, че първите доставки с руски въглища вече са напът към Украйна. Това е първата стъпка за подобряване на качеството на работа на енергийната система, е коментирал той.

Традиционно Украйна е един от големите износители на въглища за Европа. Заради напрежението и водени военни действия в Донецк и Луганск обаче въгледобивът е ограничени до степен, че да застрашава производството на електроенергия в Украйна.

В последните дни страната ограничи и доставките на ток за Крим. Между 70 и 90% от пиковото потребление на електричество в Крим зависи от доставките от Украйна. На полуострова има топлоцентрали, както и ВЕИ-мощности, които обаче не са в състояние да покрият пиковете на потреблението.

Руският вицепремиера Козак изказа надежда, че доставките на руски въглища ще решат проблема с електроснабдяването на Крим. Русия е готова да увеличи количествата на изнесените въглища  с още 500 хил. тона или общо до 1 млн. тона месечно, ако бъде постигнато допълнително споразумение.

Той обаче призна, че доставките на въглища не са официално обвързани с електроснабдяването на Крим.
Козак допълни още, че Русия ще изнася и електричество за Украйна, но не уточни в какви количества и на каква цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
trendline
преди 9 години
Правилни действия от руска страна.Той Запада като удари на камък в Украйна ще си преразгледат политиката. Някой да не си мисли че ще наливат едни пари в пясъка.Виж съседа ти ще си остане съсед дори и след 1000 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още