IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия стартира най-големия търг за изкупуване на зелена енергия

Москва ще се опита да привлече чужди инвеститори в сектора и да създаде работни места

12:00 | 29.05.17 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 29 май до 9 юни Русия ще проведе най-големия досега търг за изкупуване на капацитет за зелена енергия – очакват се оферти за 1,99 гигавата, съобщава Bloomberg. Процедурата е опит да се привлекат чужди инвеститори за създаването на работни места в страната, допълва агенцията.

Търгът, организиран от правителството, вече привлече интереса на най-голямата финландска енергийна компания Fortum Oyj, както и на италианската Enel.

Най-голям дял в енергийния микс на Русия има природният газ – 43%, следват твърдите горива (25%) и ядрената енергетика (11%). Развитието на зелената енергетика е възможност за икономически растеж и нови работни места, отбелязва Аднан Амин, генерален директор на Международната агенция за възобновяема енергетика.

Доскоро зелената енергетика в Русия буксуваше, след като правителството промени законодателството и забрани изграждането на централи, използващи възобновяеми източници, освен ако част от оборудването не е произведено в страната. Това беше опит за насърчаване на сектора, но в същото време нито една руска компания не произвеждаше подобно оборудване.

Нещата обаче са напът да се променят съществено – ядрената корпорация „Росатом“ съобщи, че ще започне да произвежда вятърни турбини в някои от своите заводи. Компанията съобщи още, че ще потърси сътрудничеството на водещите компании в сектора – Siemens, General Electric, както и Vestas Wind Systems. На този етап Bloomberg няма потвърждение от западните производители за партньорството.

Климатът в Русия предполага развитието именно на вятърни и водни централи, а не толкова поставянето на соларни панели.

Един от участниците в търга днес – Fortum Oyj, има вятърна централа с капацитет от 35 мегавата, построена край Москва през 2015 година, когато законодателството още не беше толкова рестриктивно. Финландската компания използва китайски турбини за производството на електроенергия.

Цената на произведената електроенергия е около 150 евро на мегаватчас. Оценката на Bloomberg е, че тази цена е със 70% по-висока от средната цена от вятърни централи в Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

30
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 7 години
не е шега, факт е че са по назад ... всичко правим по добре от тях, само в убийствата на цивилни сме по назад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 3
BogKa
преди 7 години
Както с Калиакра така и Дюните и т.н. ..... за останалите To be Continue... :X
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Даже и самолет сглобиха. Ние сигурно някоя марсианска ракета сме построили, ама я крием още.http://***.cnbc.com/2017/05/29/russia-shocks-airline-industry-with-maiden-flight-of-new-plane.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Шега разбира се. Ама на въпрос от типа "що ни е ток, като си имаме батерии" какво да отоговори човек. Лошото е, че ни управляват разни теменужки, на които фотосинтезата им е напълно достатъчна и май скоро няма да има управия. До тогава ток няма да ни трябва. Държава, която е предвидена за туризъм и земеделие й трябва само нафта, че да пърпорят тракторите и слънчеви панели да захранват крушките в хотелите, че като се върнат препилите туристи да могат да си измият зъбите вместо да си бръкнат в окото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
"Все пак рашките са доста по-назад от нас в промишленото си развитие и тепърва ще ни догонват"А това е шега, нали? Щото тука некои наистина така сметат... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
"... може да минем и на слънчеви панели и вятърни паркове."Хааахахаха... Щото у нас и ветър колко искаш, и слънце, слънце... дагоеба... Имаше един ветрилник в България - Калиакра - и го набодоха като игленик с пилони и перки... Само дето аз често имам път натам и гледам, че през лятото перките едва мърдат ... А е баха майката на едно от най-красивите кътчета на България... Сега остава и нивите на Добруджа и Загоре да ги покрият с панели и айтисиктира ше цъфне... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Иначе, ако си изпаднал в някакви заблуди относно бъдещето на ядрената енергетика, или си се хлъзнал в полето на един ***, дето тука периодично се изцепва, че нисой вече не строи АЕЦ, ето малко инфо колко и какви ядрени мощности се строят в момента:http://***.world-nuclear.org/information-library/current-and-future-generation/plans-for-new-reactors-worldwide.aspx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Все пак рашките са доста по-назад от нас в промишленото си развитие и тепърва ще ни догонват. Ядрената енергетика е привилегия за богати и промишлено развити държави. Французите например са с 75% атом от общото производство, САЩ около 19,5%, ЮК са с 26% по дневни данни и подписаха с китайци и французи да им построят нова АЕЦ до 2025 година. САЩ, Китай, Турция, Румъния също строят АЕЦ. Нашият АЕЦ дава около 20-25% зимата. Германците са изключение, но те пък решиха да заместват ядрения ток с ТЕЦ на въглища и газ, за да допълнят иначе зеленото си производство на ток.Nuscale Power (САЩ) и Ролс Ройс (ЮК) вече тестват малки модулни ядрени реактори (до 300-350 МВ). Целта е да влезнат в употреба след 5-10 години.Както казах въпрос на гледна точка. Руснаците смятат да се изживяват като производители.Тъй като ние ще ставаме IT център на Балканите може да минем и на слънчеви панели и вятърни паркове. Все пак един компютър харчи доста по-малко от един робот, който трябва да сглоява автомобили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
И, btw - само за протокола - у нас атомният ток е 35%. Щеше да е по-добре, ако беше 50%, ама не е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Първо, не е 11%, а 17% и нещо. После, в Украйна е почти 60% - това нещо да ти говори? хихи... Щото след 1990 май само довършваха блокове - работят основно съветски централи и в двете държави. После, те имат огромни тецове, които са от преди атомната ера, а не са умни като нас да затварят работещи и изплатени мощности при изобилие на евтино гориво. После - газ да се удавиш... По-евтино им е на газ, отколкото на уран - за уранеца имат по-важни задачки... хихи... Но ако те мъчи накакъв въпрос от екзистенциален характер, сравнявайки нас с други, що не ни сравниш с Франция с техните 75%... или франсетата са по-*** от нас... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още