IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският икономически министър е арестуван по подозрения за корупция

Алексей Улюкаев е обвинен, че е получил подкуп от 2 млн. долара, за да позволи приватизацията на "Башнефт" от "Роснефт"

10:02 | 15.11.16 г. 19
<p>
	Алексей Улюкаев. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Алексей Улюкаев. Снимка: архив Ройтерс

Руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев е арестуван тази нощ по подозрения за корупция около приватизацията на „Башнефт“, съобщава руската информационна агенция ТАСС. Според информацията на следствените служби той е получил 2 млн. долара подкуп, за да даде положително становище за сделката.

В началото на октомври „Роснефт“ купи дял от 50,08% от „Башнефт“ за сумата от 5,3 млрд. долара. Първоначално икономическото и енергийното министерство бяха против сделката и настояваха приватизацията на „Башнефт“ да се извърши самостоятелно.

Ръководителят на „Роснефт“ Игор Сечин, дългогодишен сътрудник на руския президент Владимир Путин, обаче извади сметка, изготвена от италианска банка, че руската хазна ще спечели повече, ако „Роснефт“ купи дела на нефтената компания, а след това бъде извършена и сделката по продажбата на 19,5% от самата „Роснефт“.

От „Роснефт“ са категорични, че приватизацията е извършена без нарушения на законодателството. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че обвиненията са много сериозни и работата на съда сега е да ги докаже. Той уточни, че Путин е бил информиран за разследването още от самото му начало.

Източници на ТАСС съобщават, че сделката за „Башнефт“ не се поставя под съмнение.

Алексей Улюкаев беше назначен за министър на икономическото развитие през юни 2013 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Той Улюкаев отдавна е бил на черджето, но сега са го дръпнали. Вършел е некаква полезна работа, която вече или не е нужно да върши, или некой друг ще я върши по-добре. Може да е бил човекът за връзка на икономическите кръгове зад Обама и Клинтън. Чел съм доста критики към него в руската преса, че е от мразените там "неолиберали" с прозападни възгледи и да са го държали като условие да не се затвори някаква важна врата в санкциите... знае ли човек... Иначе това с подкупа е само повод. Подкупи взимат всички - от американския президент, до пазача на нощен клуб у Столипиново... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
ДХДО
преди 7 години
Разговор между Тръмп и Пyтин и след това толкова сериозна акция. Наистина остава натрапчиво усещане за координирани действия с ред послания с определена посока и адресат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Също мисля, че има връзка. Русия смело плува срещу санкции и всякакви политически враждебности благодарение на това, че руската икономика е оплетена като свински черва със западната, сиреч - руският и западният бизнес продължават да намират начин да работят заедно. Това са много сложни и дълбоки игри, в които са замесени всякакви хора и от двете страни - администрация, служби, бизнес... И при такива огромни промени, каквито започват в Щатите, неизбежно е и в Русия, а вероятно и в Европа да послезват летежи на вече ненужни играчи... А и кремълските интриги и потайности само тъ^пак може да се изфляка, че ги разбира ... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
Ами за мен е смешно. Някой, пък бил той и министър ще си позволи да иска пари и заплашва Сечин, който е близък приятел на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Ти си можел да мислиш, браво. Обвинението е "опит за вземане на подкуп ....... придружен със заплаха". Освен едно б'ах м'ааму друго не мога да кажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
ДХДО
преди 7 години
Изглежда започва разчистването на фигурите върху властовата дъска в Русия, които бяха свързани с кръговете, които стояха и зад Хилъри Клинтън ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
MZ/X
преди 7 години
Каква приватизация и какви сделки стават в Русия? Eдна държавна компания купува друга държавна компания и сделката е съпроводена с корупция :) Това се нарича перпетуум мобиле на корупцията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Sakamano
преди 7 години
Сам си е виновен. Да беше делил с Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още