IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското правителство даде старт на приватизацията на "Алроса"

Продадени ще бъдат 10,9% от капитала на компанията при цена от 65 рубли за акция

13:42 | 11.07.16 г.
Руското правителство даде старт на приватизацията на "Алроса"

Руският премиер Дмитрий Медведев подписа заповед, с която даде началото на приватизацията на държавната корпорация „Алроса“ - една от водещите компании в добива на диаманти в световен мащаб, пише руската информационна агенция ТАСС.

Според заповедта Министерството на икономическото развитие в Русия ще продаде пакет от 10,9% от капитала на компанията при цена от 65 рубли (около 1 щатски долар) за акция. Продадени ще бъдат малко над 802,7 млн. акции в държавната компания.

Набраните средства от продажбата ще бъдат използвани за покриване на бюджетни разходи, предлага министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

В момента акционери в „Алроса“ са руската държава, която държи 44% от капитала на дружеството, Република Якутия (25%) и област Якутия (8%). На пазара са 23% от капитала на „Алроса“.

Компанията реализира първично предлагане на акции в края на 2013 г., припомня ТАСС. Тогава „Алроса“ набра от пазара 1,3 млрд. долара с продажбата на 16% от капитала си. Това беше най-голямата сделка на Московската фондова борса.

През 2015 г. компанията доби 38,3 млн. карата диаманти. Плановете са през тази година добивът да бъде ограничен до 37 млн. карата.

Очакванията на руското правителство са до края на тази година да стартира приватизацията и на "Роснефт", както и на ВТБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още