IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE ще се раздели на две

Концернът възнамерява да предложи на борсата 10 на сто от своята нова дъщерна компания

18:05 | 01.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След E.on сега и вторият по големина германски енергиен доставчик RWE стартира радикално преструктуриране. Бордът на директорите е взел решение бизнес подразделенията "Възобновяеми енергийни източници", "Мрежи" и "Дистрибуция" да бъдат отделени в нова дъщерна компания, заяви базираният в Есен концерн, цитиран от DPA. Плановете трябва да бъдат одобрени от Надзорния съвет. Той ще заседава в края на идната седмица. Освен това концернът възнамерява да предложи на борсата 10 на сто от своята нова дъщерна компания чрез увеличение на капитала.

В същото време или по-късно може да бъдат продадени и други част от новата компания. С разделението на бизнесите  RWE създавал нови възможности за финансиране и растеж, пояснява Бордът. Конвенционалният бизнес (ядрена и въглищна енергетика) остава в структурата на RWE.

„Преструктурирането е нашият отговор на промените в европейския енергиен ландшафт“, казва председателят на Борда на директорите Петер Териум. „Ние създаваме две компании с бъдеще под един покрив“. Новото дъщерно дружество със собствен достъп до капиталовия пазар ще подсили перспективите за ръст, добавя той.

След обявяването на новината курсът на акциите на RWE скочи силно. В ранния следобед акцията поскъпва с 5,3 на сто до 11,47 евро.

Още преди една година конкурентът E.on реши да се раздели. В бъдеще той ще се концентрира повече над възобновяемите източници и дистрибуцията. За тази цел компанията майка на E.on мести седалището си от Дюселдорф в Есен. Освен това ще бъде създадена нова компания Uniper, която ще се занимава с газови и въглищни централи. Uniper трябва да излезе на борсата през есента на 2016 г. 

Припомняме, че E.on се раздели със собствеността си в дъщерната фирма Е.ОН България (в която държеше 100%) през 2011 г. Купувач стана чешката фирма Енерго-Про, която плати 133 млн. евро. През 2004 г. E.ON купи по 67% от електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица за 140,7 млн. евро по време на приватизацията на българския енергиен пазар. Наследници на двете дружества бяха Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД. От сливането на двете компании бе образувано Е.ОН България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още