IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ анализира дали сделката за "Роснефт" не нарушава санкциите срещу Русия*

Приватизацията на петролната компания донесе най-голямата западна инвестиция в Русия от 2014 г. насам

08:43 | 09.12.16 г. 3
<p>
	Централата на Роснефт в Москва. Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Централата на Роснефт в Москва. Снимка: Investor.bg

Финансовото министерство на САЩ ще провери сделката за приватизацията на "Роснефт", в която участва инвестиционният фонд Glencore, съобщава Bloomberg. Анализът трябва да покаже дали не са нарушени санкциите, които страната налага срещу Русия.

Вашингтон смята да провери и как ще бъде финансирана сделката.

Инвестиционната компания, заедно с държавния инвестиционен фонд на Катар, придобиха дял от 19,5% от капитала на "Роснефт". Те платиха над 10 млрд. евро, за да станат съсобственик в най-голямата петролна компания в Русия.

Нищо странно не вижда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по отношение на планираната проверка, съобщава ТАСС. Пред журналисти той посочи, че сделката между компаниите е извършена под надзора на "добри юристи" както от страна на инвеститорите, така и на "Роснефт". 

Това е най-голямата западна инвестиция в страната от началото на кризата, породена от анексирането на Крим. Заради анексията Европейският съюз (ЕС), САЩ и други държави наложиха санкции на Русия.

Специалният пратеник по енергийните въпроси на Държавния департамент на САЩ Амос Хохщайн коментира пред Bloomberg, че се водят разговори с Брюксел и се търси коментар на ЕС за сделката.

Той беше категоричен, че целта на проверката не е блокиране на сделката, която е една от най-мащабните в сектора през тази година, а "да се уверим, че изискванията на закона са спазени". 

Междувременно Financial Times определи сделката като триумф на руския президент Владимир Путин именно защото тя се случва на фона на санкциите на САЩ и Европа срещу Русия и конкретно срещу "Роснефт". От своя страна руският президент поздрави своя близък съратник и ръководител на петролната компания Игор Сечин за добре свършената работа. 

* Статията е допълнена с коментара на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
Сашш никой не ги пита да пипат дет не ги е учила майка им, нит фирмите са американски нит имат нешо обшо, ше се примирят как в Сирия изядоха боя така и тука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
ABBA
преди 7 години
***** = дуууууха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
ABBA
преди 7 години
"САЩ анализира дали сделката за "Роснефт" не нарушава санкциите срещу Русия " = анализират дали духа, накъде духа и кой духа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още