IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефчович: Преговорите за зимните доставки на газ доказаха ефективността си

ЕС, Русия и Украйна имат общ интерес - предсказуемост на доставките, смята комисарят

18:47 | 02.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Шефчович: Преговорите за зимните доставки на газ доказаха ефективността си

Тристранните преговори на ниво ЕС - Русия - Украйна за зимните доставки на природен газ доказаха своята ефективност, заяви комисарят по въпросите на Енергийния съюз на ЕС Марош Шефчович.

"Русия като износител, Украйна като транзитна страна и ЕС като основен вносител имат общ интерес - предсказумеост", коментира той, цитиран от пресцентъра на ЕК. За него преговорите в досегашния формат са най-подходящата форма за гарантиране на доставките на горивото през зимния сезон.

Марош Шефчович е на посещение в Киев, за да подготви почвата за новия кръг от разговори между Русия и Украйна за транзита на газа. Предстои и посещение в Москва на тази тема. По-рано днес руският енергиен министър Александър Новак пък съобщи, че Русия и ЕК ще коментират и развитието на важни газови проекти - "Турски поток" и разширението на "Северен поток".

В Киев Шефчович призова за още реформи за украинската икономика и приветства решението за разделянето на "Нафтогаз" - на дейностите по пренос и съхранение на природния газ. Украинското правителство взе това решение в началото на лятото.

Шефчович изтъкна още и възможностите, които има пред Украйна в сферата на енергетиката. Една от тях е подобряването на енергийната ефективност до средното ниво за ЕС, което може да донесе големи спестявания на енергия и въглероден диоксид.

"Тогава Украйна може да се превърне дори в износител на енергия", коментира още европейския комисар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още