IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария гласува на референдум дали да депортира чужденците, нарушили закона

Допитването ще обостри и без това обтегнатите отношения с ЕС

14:48 | 28.02.16 г. 2
Швейцария гласува на референдум дали да депортира чужденците, нарушили закона

Швейцарците се отправят към избирателните секции, за да вземат решение относно спорното предложение за депортиране на чужденци, осъдени за престъпления.  Това може допълнително да влоши и без това обтегнатите отношения с Европейския съюз, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Според данните от последното проучване, направено от gfs.bern изходът от вота ще бъде неясен до последно, тъй като гласовете „за“ и „против“ са твърде близо. Това идва на фона на нарастващите опасения в Европа за прилив на бежанци от Близкия изток, на фона на сексуалните нападения, в които бяха замесени мигранти в Кьолн, както и с грубите изчисления показващи, че една четвърт от 8,2 милиона жители на Швейцария не са граждани на държавата.

Гласуването приключва до обяд на 28 февруари 2016, а резултати ще са ясни по-късно вечерта на същия ден. Много избиратели гласуват предварително по пощата. 

"Това е едно кльчово гласуване, което се оказа много поляризиращо", каза Йоахим Блатер, професор по политически науки в Университета в Люцерн. "То е важно за политическото бъдеще на Швейцария. Демократичната система, басирана на консенсус, вече е изгубена".

Така наречената инициатива за екстрадиране, ръководена от антиимигрантската Швейцарска народна партия, породи разногласия, тъй като ще изисква не само депортиране на чужденци, осъдени за престъпления като убийство, но също така и прогонване на осъдените за дребни престъпления, като например обида на полицейски служител, ако мигрантите имат и предишно провинение.

Това би било в нарушение на договореност между ЕС и Швейцария, чиято отмяна ще струва на швейцарската икономика около 32 милиарда франка ($ 32 милиарда) годишно. Швейцария и Европейския съюз вече са в обострени отношения след швейцарския референдум през 2014 г., ограничаващ броя на новопристигнали имигранти.

Директният вот е ключов елемент от политическата система на Швейцария и обикновено се провежда четири пъти годишно. Избирателите на вота на 28 февруари ще вземат решение и за изграждане на втори автомобилен тунел през Готхард, ограничаване на спекулата с хранителни продукти и за облагането на семейните двойки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Така правят независимите народи...останалите се придържат към евроценностите и евроинтеграцията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ЕС са много странни, *** комунистите какво искат от швайцерите, да си вкарат престъпници и да си ги отглеждат ли ? Е нали Германия си вкараха бежанци щом им е готино да пръдължават тея не са луди .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още